Hitelek nyomják Mészáros Lőrinc vállát

Március vége óta különböző bankok legalább 10 milliárd forintos követeléssel kapcsolatban jegyeztek be zálogjogot Mészáros Lőrinc cégeinél - írja a Magyar Nemzet.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 23. szerda, 08:08
Fotó: Napi.hu

A lap szerint az üzletember vállalkozásainak legnagyobb hitelezője az OTP, de kapott kölcsönt takarékoktól is, az egyik hozzá köthető társaságot pedig részben az az MKB hitelezi, amely szintén az ő érdekeltsége.

A lap szerint Mészáros a cégeinek bővülését finanszírozza hitelből. A lap példaként az R-Kord Építőipari Kft.-t említi. A társaság számára tavaly nyitott egy 4 milliárdos hitelkeretet az OTP, amit idén júniusban egy újabb közel 1,8 milliárdos kölcsönnel fejeltek meg.

A zálogjog fedezete valamennyi esetben állami beruházásokból az R-Kordnak járó pénz - írja a Magyar Nemzet. Az R-Kord idén 83 milliárd forint értékben nyert el három közbeszerzést.

A dokumentumok szerint a vállalat a Siemens Zrt. és a V-Híd Zrt. alvállalkozójaként a Kelenföld-Százhalombatta-vasútvonal felújítására szánt milliárdokból is részesülhet. Hogy mennyivel, a szerződések ismerete nélkül nem lehet megmondani, de az említett szakasz fejlesztésére kiírt két érintett közbeszerzés összértéke bő 68 milliárd forint volt. Vagyis a Magyar Nemzet számításai szerint Mészáros Lőrinc cége összesen több mint 150 milliárdnyi állami megbízáson dolgozik jelenleg, amihez képest eltörpül az említett adósság.

Az üzletember a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.

Az R-Kord állami megrendelésekkel fedezett bankhitelei nem számítanak egyedi gyakorlatnak Mészáros Lőrinc birodalmában - mutat rá a lap. Ugyanezt csinálja évek óta (bár sokkal kisebb összegben) az üzletember és két lánya tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Kft. is. Utóbbi cég idei 1 milliárdos kölcsönét (vagy inkább annak egy részét) például egy, a Fejér Megyei Kormányhivatal által megrendelt bicskei építési projekttel biztosították.

Az Index hétfőn arról írt, hogy a felcsúti polgármester cégei fél év alatt az ötszörösükre híztak, 30 cégének saját tőkéje 12 milliárd forintról 57 milliárdra nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2017.08.23 08:42

A haverok a bűnös forrásból származó pénzekkel nyomják ezt a tehetségtelen figurát, valamit látnak benne, amit mi földi halandók nem. A lopott pénz csak "projektekből" származhat és azt bizony tisztára kell mosni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html