A február lehetett az utolsó jó hónapjuk a hitelfelvevőknek

Februárban még pörgött a hitelpiac, százmilliárdokat vettek fel a bankoktól az utolsó pillanatban, mielőtt beütött a moratórium. Sok pénzük volt a cégeknek és a háztartásoknak is, de aki már akkor is mínuszban zárta a hónapot, nehéz időszaknak nézhet elébe.
Herman Bernadett, 2020. április 2. csütörtök, 07:08
Fotó: Pixabay

Az utolsó békehónap a hazai hitelpiacon az idei február lehetett. Márciusban teljes erővel tombolt a koronavírus okozta válság, ami végül törlesztési moratóriumhoz és a hitelpiac teljes átalakulásához vezetett. A lakosság és a cégek hitelképessége, valamint a bankok hitelezési hajlandósága is sokat változhatott a múlt hónapban.

A márciusi statisztikák még nem láttak napvilágot, a februáriakban pedig nyoma sincs még a válságnak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a háztartások nettó hitelfelvétele csaknem 82 milliárd forint volt, a vállalatoké pedig megközelítette a 72 milliárd forintot, vagyis ennyivel vettek fel több kölcsönt, mint amennyit visszafizettek. A háztartások hitelállománya ezzel 7239,1 milliárd forintos hétéves csúcsra ugrott, a vállalatoké pedig megközelíti a 8550 milliárdot. A márciust a lakosság rekord összegű 9573,2 milliárd forintnyi bankbetéttel várta, ez átlagolva több mint 2,3 millió forint lenne háztartásonként, de persze a háztartások csak kis részének volt ennyi megtakarítása, sokan vághattak neki a járványnak tartalékok nélkül.

Erős hónap volt a hitelezésben

A lakáshitelek jól mentek, 86,7 milliárd forint volt a friss folyósítás, 7,3 százalékkal több, mint tavaly februárban, és a 72,5 milliárd forintnyi csőben lévő szerződés alapján a március is jól indulhatott. Változó kamatozású lakáshitelt már jóformán senki sem vett fel, 1 százalék körül van ezeknek az aránya, a többség legalább tízéves kamatperiódust választ. A kamatok rekord alacsony szinten voltak, egy átlagos lakáshitel esetében nem érték el a 4 százalékot, a tízéves kamatfixálású kölcsönöknél - ezek voltak a legnépszerűbbek - 3,92 százalékos kamatot írtak bele egy átlagos szerződésbe.

A fogyasztási hitelek piaca is pörgött. Személyi hitelből 51,4 milliárd forint volt a folyósítás, ami 11,8 százalékkal több a tavalyinál, és ezzel a február vált minden idők második legerősebb hónapjává. Szabad felhasználású jelzáloghitelből 8,8 milliárd forint volt a kihelyezés, 62 százalékkal több, mint egy éve, áru- és egyéb hitelből pedig több mint 11 milliárd, ami a tavalyi kétszerese. Volt ennél sokkal nagyobb is a volumen, de akkor a rengeteg kölcsönt nem áruvásárlásra, hanem állampapír-vásárlásra vették fel sokan, az egyéb hitelek között tartja ugyanis nyilván az MNB a lombardhiteleket is. Továbbra is létezik lombardhitel, csak fedezetként lakossági állampapírt már nem lehet felajánlani, a 11 milliárdos volumen nagyobbik hányada valószínűleg februárban sem áruhitel volt.

A babaváró támogatás iránt is nőtt a kereslet, 56 milliárd forintnyi igény volt bent a második hónap végén a bankoknál, 7 milliárddal több, mint januárban. A kamatok csökkentek, a személyi hiteleké alig haladta meg a 12 százalékot a szabad felhasználású jelzáloghiteleket kevesebb, mint 5,2 százalékos átlagkamattal folyósították.

A cégeknek is kellett a hitel

A vállalatok több mint 142 milliárd forintnyi új forinthitelt, és bő 55 milliárdnyi euróhitelt vettek fel februárban. A hitelek döntő része 1 millió eurósnál nagyobb összeg volt, vagyis nagyobb vállalatokhoz mehetett. A vállalati hitelek kamatai is rendkívül alacsonyak voltak, a nagyvállalatok gyakorlatilag 2 százalék alatti kamattal juthattak banki finanszírozáshoz, a kisebbeknek pedig komoly segítséget jelenthetett a Növekedési Hitelprogram (nhp), amelynek keretében fix 2,5 százalékos kamattal kapnak hitelt vagy lízinget. Február végéig a 2019 elején indult programban 14,4 ezer kis- és középvállalkozás jutott 330 milliárd forintnyi finanszírozáshoz, a megkötött szerződések értéke pedig a hónap végén elérte a 430 milliárd forintot.

A lakossági hitelállományon belül elenyésző hányadot képvisel a devizahitel, a vállalati hiteleknél azonban február végén 44 százalék körül volt az arányuk. Az is igaz, ezeket a hiteleket olyan cégek vehették fel, amelyeknek a bevétele is devizában keletkezik, ezért az elmúlt két hét látványos forintgyengülését, ha tudnak termelni és értékesíteni külföldre, ez valamelyest tompíthatta.

Pénz is volt bőven a hazai vállalatok számláin március elején. A nem pénzügyi vállalkozások betétállománya történelmi csúcson járt, megközelítette a 9500 milliárd forintot. A lakossághoz hasonlóan a vállalkozásoknál is lehettek eltérések, nyilván voltak olyan cégek, amelyek jobb anyagi helyzetben várták a járvány okozta válságot, míg másokat a csőd szélére sodorhatott a krízis.

Folyószámlahitelesek veszélyben

A moratórium minden lakossági és vállalati hitelre kiterjed, köztük a folyószámla- és kártyahitelekre is. Ezek azonban azok a kölcsönök, amelyeknél valószínűleg nem érdemes igénybe venni a lehetőséget. Ezek rulírozó hitelek, folyamatosan törlesztendők megújuló kerettel, így nehéz értelmezni azt a kitételt, hogy évente egyenlő részletekben számolja majd el a bank a kilenc hónapon át halmozódó kamatokat. Nem kizárt, hogy a moratórium után egy összegben kell majd a kamatokat visszafizetni.

A háztartásoknak február végén mindössze 268,5 milliárd forintnyi folyószámalhitelük volt, vagyis ennyivel csúsztak a hónap végére mínuszba a számlák. Ez nagyon alacsony érték, 13 éves mélypontnak felel meg. Az ilyen hitelek kamata magas, 19,55 százalékos, és napi kamatot számolnak fel rá a bankok. Azok a családok, akik most mínuszba kerülnek, és jövedelem nélkül maradva törleszteni sem tudnak, a magas kamatok miatt nagyon gyorsan kinullázhatják a hitelkeretüket, a halmozódó kamatok miatt pedig tovább nőhet a tartozásuk.

A kártyahiteleknél is ez a helyzet. Ezek kamata még magasabb, átlagosan 23,8 százalékos, a fennálló tartozások viszont sok éves mélyponton voltak február végén a kamatozó hitelkártyakövetelések volumene 87,6 milliárd, a nem kamatozóaké 53,6 milliárd forint volt. A jegybank 2015 óta vezetett statisztikájában ez messze a legalacsonyabb érték. A hitelkártyákat is le lehet most nullázni anélkül, hogy a bankok követelnék a részletfizetést, a magas kamat miatt azonban nem éri meg élni a moratórium adta lehetőséggel azoknak, akik tudnak törleszteni, hiszen ők akár kamatmentesen is vásárolhatnak a plasztiklappal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.04.02 08:02

Nekem mindössze egy kérdésem van Ilsihez, mi az a munkakör, amelyben dolgozik?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.04.02 07:27

SZÁMLAFOGYÓKÚRA ? MARADJON FORINT A HÓNAP VÉGÉRE IS! www.okobetyar.blog.hu
-A bojlert csak szombaton kapcsolom be. Hét közben 20 literes fazék a sparhelten, gázon.
-120 literes bojler helyett 5 literes vízmelegítő, merülőforraló.
-Kézmosáshoz nem kell meleg víz. Nyáron nem kell meleg víz. Lavór a napon.
-Télen beköltözöm a konyhába, csak azt fűtöm. A többi radiátorszelepet a minimumra állítom.
-Hőfokszabályzó szelepet nyáron teljesen kinyitok, nehogy a rugó tönkre menjen.
-Minden rolót, spalettát bezárok, befüggönyözök, a radiátort szabadon hagyom.
-A radiátorok mögé, ajtókra hőtükör-fóliát ragasztok.
-Csak este fűtök - napközben mozgok, kertben dolgozom.
-Átmegyek segíteni annak, aki nálam is rászorultabb.
-Kikapcsolom a hűtőm; télen hideg szobában, teraszon -
nyáron vízaknában, kútban tárolom a romlandót, ha van.
-Kikapcsolom a mélyhűtőm - van a boltban, fizessék ők a hűtést!
-Egy óráig a mosógépben áztatok, fél-programot futtatok,
meleg vizet a sparheltről vagy a "lavór a napon"-ból a mosógépbe öntök.
-Visszatérek a keverőtárcsás gépre.
-Az áram drágább, mint a gáz. Legkisebb lángon, kuktában főzök.
-Semmilyen fűtőszálat (rezsó, szárító, pirító, vasaló) nem használok, csak a kenyérsütőt.
-Kenyeret kenyérsütőben sütök, így 1 kg 100 Ft. (Bread 33 cent 7 minutes rozsa).
-Áramtalanítok - egy készülék trafója sem marad áram alatt, így nem fogyaszt.
-LED-lámpákkal világítok, nem fogyasztanak, csak a munkafelületet világítom meg.
-Áramot magam csinálok (taposó generátor, aggregát, napelem, termogenerátor).
-Víz van a kutamból - nincs vízszámla, nitrátkijelző csíkkal ellenőrzöm, iható-e?
Mindig húzok vizet, hogy frissüljön. (Lásd: Robinzon-ház). Nem iszom mű-italokat.
-Nem veszek zsemlyét, péksüteményt - mindent magam sütök. Gabonapelyhet eszem.
-Nincs ételmaradék, inkább kevesebbet főzök, nyerssel (gyümölcs,saláta) kiegészítem.
-Főleg magokat kuktában főzök - lencsét, babot, feles borsót-pár karika kolbásszal.
-Vasárnap húsnap - hétközben főzelék, szalmakrumpli, bundás kenyér, szója-spagetti.
-Krumplit héjastól sütök, főzök. Kell a rostos anyag (nem lesz vastagbél-rákom), hámozáskor nagyobb a veszteség.
-Kertben krumplit, csicsókát, zöldséget termelek.
-Nem veszek könyvet, újságot - megveszi a könyvtár; kölcsönzöm, fénymásolom, internetről leszedem.
-Mobiltelefonomra újból nem fizetek be, tarifát váltok vagy fölmondom.
-Kedvezményes vezetékes internetet használok. (Szolgáltatót kérdezni!).
-Számítógép otthon nem szükséges: elég egy pendrive, azzal szomszédnál, könyvtárban, teleshop-ban letöltök, levelezek.
-Semmit sem rendelek postán, házalóktól, piacon. Magamtól tudom,mi kell.
-Turkálóban, lomisnál vásárolok - ha kell. Cserélek.
-Pénzt tüzelőbe, olajba, cukorba, lisztbe, konzervbe fektetem - mielőtt megdrágulnak. Többet veszek, olcsóbb. ("A bolondok pedig mondanának az eszeseknek: Adjatok nekünk a ti olajatokból." Mát., 25.8)
-Fogaimra ügyelek, szuvasodik-e, naponta többször mosok fogat - a fogász drága!
-Testemre ügyelek, tornázom, futok, bringázom - átvizsgálom, bőrömön van-e csomó, nyomásra fáj-e valamim?
-Csak azt teszem, ami jó karban tart - így nincs orvosi, sem gyógyszerköltségem.
-Gyerekekkel játszom. Minél többet játszom, annál kevesebbet vásárolok.
-Ne múljék el nap ének és tánc nélkül!
(Szelíd Energia Füzetek, Spine exercises inversion sheet, pedal generator rozsa)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html