Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A most először elkészített lakossági banki kiadásmutató adatai szerint a lakosság átlagos havi banki kiadásainak háromötödét a korábban felvett hitelek tőketartozásának visszafizetése teszi ki, a maradék negyven százalék pedig a kamatokból és a különböző banki költségekből áll.

A mutató abszolút értékét és változását elsődlegesen a piaci kamatszint, az egyes banki termékekhez kapcsolódó átlagos szerződésméret, igénybevétel (penetráció), a bankok kamat és költségoldali árazása és az egyes bankok piaci súlyának módosulása együttesen határozzák meg.

A havi kifizetés 91 százaléka hitelekhez kapcsolódik, 8 százalék a bankszámlákhoz és mindössze a maradék másfél százalék köthető megtakarítási termékekhez - mondta Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Napi.hu

Könnyű sokat fizetni

A pénzügyi termékeket összehasonlító portál úgy találta, hogy átlagbér körüli, nettó 160 ezer forintos átlagfizetéssel rendelkező magánszemély számára már havi 120 forinttól is elérhető bankszámla-szolgáltatás, míg a legdrágábbak költsége meghaladja a havi 3 ezer forintot - így az éves differencia extrém esetben 38,3 ezer forintot is meghaladhatja. (A számításnál figyelembe vett további feltételek: havi 5 netbanki utalás 40 ezer forint összértékben, havi 5 bankkártyás vásárlás 40 ezer forint összértékben, 50 ezer forintos készpénzfelvétel két alkalommal.)

A személyi kölcsönöknél is érdemes alaposan körbenézni a banki ajánlatok között. Ha valaki átlagbér mellett három évre 700 ezer forintot szeretne így felvenni, az a jelenlegi kondíciók szerint havi 22,9 ezer és 26,1 ezer forint közötti törlesztővel szembesül. Ez a teljes futamidő alatt 115 ezer forintos különbséget jelent.

Látványosak a különbségek a lakáshiteleknél is. Egy átlagos (7,3 millió forintos) lakáshitel felvételénél 42 ezer forint és 53 ezer forint között mozoghat a havi törlesztés (3,6-6,4 százalék thm mellett), húszéves futamidő esetén, mindez a teljes futamidő alatt szélsőséges esetben több mint 2,5 millió forintos eltérést eredményez a teljes visszafizetésben. (A számításnál figyelembe vett további feltételek: havi 300 ezer forint családi összjövedelem érkezik a hitelt nyújtó bankba, 20 millió forintos ingatlanfedezet.)

Mit szeretnének az ügyfelek?

A magyarok fogyasztói tudatosságot erősíthetné Magyarországon, ha könnyebbé válna az ügyfelek számár a bankváltás.

A portál 1267 fős kutatása szerint a az Európa több országában (például Németország, Ausztria, Svájc) már bevezetett, teljes mértékben online, azaz bankfiók felkeresése nélküli bankváltást a magyarok 47 százaléka "teljes mértékben fontosnak" és további 28 százaléka "inkább fontosnak" tartja.