Hitte volna? Készpénzt szeretne karácsonyra a magyar

A készpénz az az ajándék, amelynek a legtöbben örülnének karácsonyra, de a többség várhatóan szépségápolási terméket kap majd – derül ki a CIB Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.
Napi.hu, 2016. december 14. szerda, 09:46
Fotó: Napi.hu

Ma már a boríték sem sértő ajándék, a magyarok - főleg a fiatalok - leginkább készpénznek örülnének karácsonyi ajándékként - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet az NRC készített a CIB Bank megbízásából.

A kutatás eredménye szerint a top három leginkább vágyott ajándék a készpénz (25 százalék), a kézzel készített személyes ajándék (18 százalék) és az élményajándék - legyen szó például utazásról vagy koncertjegyről (17 százalék). Népszerűek még a könyvek, cd-k, dvd-k, ruházati cikkek és az okos telefonok is, amelyek 13 és 16 százalék közötti eredményt értek el, a számítógép, laptop, illetve az óra és ékszer pedig a válaszadók 10 százalékánál került a három leginkább vágyott ajándék közé.

Nem biztos azonban, hogy mindenki megkapja majd az áhított ajándékot: az adni tervezett ajándéktárgyak összetétele ugyanis némileg eltér a vágyottaktól: ezek esetében a legtöbb válaszadónál a szépségápolási cikkek szerepelnek a hármas listán, 22 százalékos aránnyal - feltehetően azért, mert a többség úgy véli, hogy nehéz egy ilyen ajándékkal melléfogni. A kézzel készített tárgyakra vágyók vágya teljesülhet a legnagyobb valószínűséggel, ugyanis 13 százalék tervezi ilyennel meglepni szeretteit. Emellett sokan - 10 és 18 százalék közötti aránnyal - ruhaneműt, könyvet, cd-t, dvd-t, vagy játékot ajándékoznak karácsonykor, készpénzt mindössze 8 százalék, élményajándékot pedig 6 százalék tervez adni.

Otthon ünnepel a többség

A karácsonyt a felnőtt lakosság közel kilenctizede otthon (is) tölti, pihenéssel és készülődéssel, de viszonylag sokan látogatják meg távolabbi rokonaikat ezekben a napokban: a válaszadók 37 százaléka nyilatkozott így.

Ragaszkodik a magyar lakosság a hagyományos ünnepi képhez is: tízből hatan állítják, nincs igazi karácsony karácsonyfa nélkül, a megkérdezettek 44 százaléka szerint pedig a fehér karácsony az igazi. A válaszadók 29 százaléka szerint a megszokott karácsonyi menü is kell, amelynek idén a bejgli lesz a főszereplője - minden második (55 százaléknyi) válaszadó tervezi, hogy ez a karácsonyi finomság is az ünnepi asztalra kerül.

Átlagosan negyvenezer forint jut a kiadásokra

A kutatás eredményei szerint a felnőtt lakosság fele 25 ezer forintnál kevesebbet költ el a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan, míg további 24 százalék 25-50 ezer forint között áldoz erre a célra. Ugyanakkor már csak a magyarok 13 százaléka költ 75 ezer forint felett a karácsonyi ünnep kapcsán, így átlagban nem egészen 40 ezer forintot tesz ki a válaszok alapján kalkulált átlagos költség.

Az ajándékok vásárlásánál a legtöbb vásárló hipermarketeket is felkeres - 77 százalékuk nyilatkozott így - de bevásárlóközpontok üzleteiben (67 százalék), diszkontáruházban (54 százalék), karácsonyi vásárban (50 százalék) és interneten keresztül (49 százalék) is sokan tervezik az ajándékok beszerzését.

A válaszadók háromnegyede az aktuális havi jövedelmét is igénybe veszi karácsony előtt, ám 22 százalék a félretett pénzéből is gazdálkodik. A hitelt ugyanakkor csak a megkérdezettek négy százaléka említette meg a források között - ők jellemzően hitelkártyájukat vagy folyószámla-hitelkeretüket veszik igénybe a karácsonyi vásárláskor, átlagosan 25 ezer forint értékben.

A magyarok 20 százaléka kifejezetten a karácsonyi ünnepre is szokott takarékoskodni, és ezeknek a válaszadóknak túlnyomó többsége - 85 százaléka - már legkésőbb októberben félretesz erre a célra.

HOZZÁSZÓLÁSOK