Hivatalos: tévét vesz a milliárdos kaszinótulajdonos

A TV2-csoport teljes tulajdonrészére az Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos, producer, gyémántüzlet-, étterem- és kaszinótulajdonos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot. A TV2 közleménye szerint a tranzakció részleteit nem hozzák nyilvánosságra. Lapinformációk szerint Vajna 20 milliárdot fizethet.
Napi.hu, 2015. október 15. csütörtök, 12:27
Fotó: MTI Fotó

Hamarosan új tulajdonos veheti át a TV2-csoportot, a Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. csütörtökön aláírta az erről szóló adásvételi szerződést - közölte a TV2-csoport.

A tranzakció lezárása a hatósági engedélyek és szerződésátruházások megszerzésekor történhet meg. A négy csatornát működtető TV2-csoport teljes tulajdonrészére az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot. A tulajdonjog átruházásáig a jelenlegi tulajdonosok és ügyvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt változatlan hatáskörben, az eddig megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot, ami a tranzakció megvalósulása és esetleges meghiúsulása esetén egyaránt biztosítja a cég normál működését. A tranzakció lezárásának várható időpontja nem ismert - írták a közleményben.

A tulajdonosváltással összefüggésben Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2-csoport tulajdonos-ügyvezető igazgatói elmondták: az elmúlt két évben az új menedzsment struktúrával, valamint körültekintő pénzügyi irányítással, az eredeti várakozásokhoz képest jóval hamarabb, - mindössze egy év alatt - növekedési pályára állították a TV2-t. A médiavállalat megvásárlása jó befektetésnek bizonyult, biztos alapokon álló, jól működő céget adhatnak át az új tulajdonosnak - tették hozzá.

Főhet a feje Vajnának - 20 milliárdot fizethet
A Figyelő és a 444.hu információi szerint Andy Vajna alapvetően politikai megbízást teljesít a szerződés aláírásával. Orbán Viktor kormányfő kemény határidőt adott embereinek: a novemberi Fidesz-kongresszusig be kell fejezniük az új Fidesz-környéki médiabirodalom kialakítását; a felvásárlásokat le kell zárni, az új orgánumokat el kell indítani.

A Figyelő értesülései szerint a Vajna a TV2 teljes hitelállományát átvállalja, illetve megfizeti. A Fidesz-közeli vállalkozó azonban nem ússza meg ennyivel a bevásárlást. A kölcsönök mellett ki kell fizetnie a jelenlegi tulajdonosokat, akiknek durván 150 millió forintja van eddig a TV2-ben, illetve letétbe kell helyeznie egy az összes hitelhez mérhető összeget is. Vajnának így 60-70 millió eurójába, azaz 18-22 milliárd forintjába kerülhet a kereskedelmi csatorna.

Ahogy a Napi.hu korábban beszámolt róla, a TV2 évek óta vesztésegesen működött. A német ProSiebenSat.1 Media AG vállalatcsoport 2013 december végén adta el a csatornát működtető MTM-SBS Televízió Zrt.-t a társaság vezérigazgatója, Simon Zsolt és a gazdasági igazgatója, Yvonne Dederick alapította cégeknek. Ezeket később egy társaságba olvasztották, amely TV2 Média Csoport Kft. néven működik - a cégnek a TV2 Media Group Holdings Kft.-n keresztül tulajdonosa Simon és Dederick. Az üzletrészeiken jelzálogjoga van a ProSiebenSat.1-nek, az értékesítés ugyanis eladói hitelkonstrukció formájában valósult meg, azaz a következő évek árbevétele, illetve eredménye függvényében kellett fizetniük a tévéért a vásárlóknak.

Nem nyilvános a tranzakció

A közleményben kitértek arra is, hogy a jelenlegi tulajdonosok 2013 decemberében vásárolták meg a médiavállalatot a ProSiebenSat.1-tól. A TV2-csoport 2014-ben csaknem másfél milliárd forinttal, 17,6 milliárdra növelte árbevételét. A társaság nemcsak a helyi gyártásra szánt összeget növelte, hanem 3,511 milliárdos cash-flow-tartalékot halmozott fel, valamint 2008 óta először zárta az évet pozitív, 958 milliós EBITDA-eredménnyel (adó- és kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménnyel) - olvasható a közleményben.

A cégvezetők szerint a tranzakció célja, hogy támogassa a TV2-csoport lényeges beruházást igénylő növekedési és terjeszkedési terveit. Az új tulajdonosi kör továbbra is biztos pénzügyi alapokat nyújt a TV2-csoport számára, valamint a hosszú távú céljai eléréséhez szükséges forrásokat is hatékonyan tudja biztosítani. A felek a tranzakció részleteit nem hozzák nyilvánosságra - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cila001, 2015.10.17 13:16

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.10.15 15:31

@kibe:

ez magánvállalkozás..nem kell nyilvánosságra hozni
de nem csoda, hogy kevered, mert kormányunk is úgy viselkedik, mintha az ország az ő magánvállalkozásuk lenne..teljesen átláthatatlan a működésük...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.10.15 15:30

jaja, hogyne..persze..ő veszi..csak ez hiányzott neki a spájzból
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2015.10.15 14:06

Júj de jó, lesz Viktorkának szócsöve, és természetesen a tranzakció körülményeit nem lehet nyilvánosságra hozni, mert az államnemzetközimagyarnépetmegvédő kiemelt államérdek és pont
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html