Magyarországon ma csaknem minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, ahol a mester nem egyedül dolgozik. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik ember hiányzik, de vannak foglalkozások és régiók, ahol ennél is rosszabb a helyzet. Országosan az összes alkalmazottal dolgozó szaki 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, sőt 12 százalékuk tíz vagy annál is több munkást toborozna - derül ki a portál felméréséből.

Mindez nemcsak a szakik, de a szakmunkások jövedelmét is megemelte. A JóSzaki.hu interaktív alkalmazásával pedig bárki kiderítheti, mennyit kereshetne segédmunkásként, beosztott szakmunkásként vagy önálló mesterként néhány közkeletű szakmában.

Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik. Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a legjobb szakemberek - nyilatkozta egy mester a felmérésben. Országos szinten a mesterek 20 százaléka mondja, hogy egy vagy több emberét azonnal lecserélné, ha tehetné, a lehetőség tehát adott.

A kutatás eredményei alapján egy infografika is készült, amely tájegységekre lebontva mutatja be, miért tűntek el a mesterek Magyarországról.