Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fel kell készülniük a tartósan alacsony hozamszintekre a befektetőknek, nincs reális esély arra, hogy a jelenlegi helyzet rövid távon megváltozzon - jelentette ki Ocsenás Zoltán, az Allianz Global Investors regionális üzletfejlesztési igazgatója. A központi bankok monetáris politikája továbbra is a növekedés ösztönzésének irányába hat, amely már komoly fejtörést okoz a rövid államkötvény-hozamoknál, hiszen a fejlett európai piacokon ezek a negatív tartományban mozognak.

E helyzetben elvben jó stratégiát jelenthetnének a feltörekvő piaci eszközök, ám jól látszanak ennek a korlátai is: a kínai gazdaság növekedésének dinamikája lassul, és a lakáspiac megtorpanásával az ingatlanárak is stabilizálódhatnak. A fejlett piaci eszközöknél viszont nincsenek nagy kilengések, a kilátások stabilabbak, a kockázatok szintje alacsonyabb, így a jelen környezetben vonzóbb alternatívát jelenthetnek.

A magasabb hozamok elérésére érdekében új megközelítés szükséges, vagyis már érvényes az a szabály, amely szerint "az kockáztat, aki nem kockáztat": a befektetőnek el kell döntenie, hogy fogyasztani kezd, vagy új lehetőségeket keres pénzének - véli Ocsenás . A megfelelő hozamok elérése érdekében a szakértő szerint azokra a vállalatokra érdemes koncentrálni, amelyek erős versenyképességgel rendelkeznek, a magas jövedelmezőségükön keresztül pedig jó a beruházási képességük, így gyors növekedést képesek elérni.

Az Allianz Europe Equity Growth alapja ilyen, európai vállalatok részvényeibe fektet: így a svájci Roche, a spanyol Inditex, a norvég Novo Nordisk, a német SAP és a Reckitt Benckiser is megtalálható a portfóliójában.

Az alacsony hozamkörnyezetben a hagyományos buy and hold kötvénystratégiák már nem működnek, a futó kötvényeken még lehet keresni, de megújításukra már nincs lehetőség. A jegybankokra háruló alacsony inflációs nyomás és a globális eladósodottság finanszírozhatósága továbbra is az extrém alacsony alapkamat szinteket támogatja - mondta Tóth János, az Aegon prémium üzletág vezető tanácsadója.

Az ésszerű kockázatvállalás, megfelelően diverzifikált portfólióval - és akár egy nem egyösszegű befektetéssel, hanem folyamatos tőkeinjekcióval - jelentősen képes porlasztani a kockázatot. Tovább csökkenti a kockázatokat, ha a fejlett piacokra koncentrálunk - bár a hektikusnak tekinthető 2015-ös év ezeket sem hagyta érintetlenül - de a mozgások volatilitása jóval a fejlődő piacok szintje alatt maradt - véli Tóth.