Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jelenleg egy új, Budapest központú nemzeti légitársaság létrehozásához szükséges feltételeket méri fel, amelybe beletartozik a lehetséges befektetők körének meghatározása is - olvasható a tárca közleményében.

Hozzátették: meg kell határozni a megfelelő üzleti modellt, amely hosszú távon képes biztosítani egy új légitársaság pénzügyileg megalapozott és stabil működését mind a regionális, mind pedig a nemzeti igényeket kielégítve.

Vécsei Mihály, a Magyar Légiközlekedésért Egyesület elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a minisztérium elképzelése párhuzamban van a civil szervezet terveivel. Hozzátette: dolgoznak az üzleti terveken, azt egyelőre nem tudni, hogy egy kisebb vagy nagyobb légi társaság megalapításához mennyi pénzre lenne szükség. Vécsei Mihály kiemelte, hogy várhatóan kedden sajtótájékoztatón további részleteket is el tudnak mondani az elképzeléseikről.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hangsúlyozta, hogy egy új nemzeti légitársaságban a magyar állam csak kisebbségi tulajdonosként vállalhat szerepet az Európai Bizottság korábbi elmarasztaló határozata miatt. A Malév és egy új társaság között nem lehet jogfolytonosság, továbbá a két cég gazdasági tevékenysége sem lehet folytatólagos.

Arra a kérdésre, hogy a tárca egyeztet-e a Malérttel, a közlemény nem tért ki.

Vécsei Mihály,a Malért elnöke elmondta, hogy az egyesület hivatalosan keresi a fejlesztési minisztériumot, és egyeztetést kezdeményeznek a tárcával.

Vécsei Mihály úgy vélte: a különböző gazdasági csoportok összefogásával nemcsak egy 4-5 géppel üzemelő, hanem akár egy annál nagyobb légitársaságot is létre lehetne hozni. A különböző elképzelések összehangolására szerinte a minisztériumnak lenne lehetősége.