A felvételi ponthatárok kihirdetése után diákoknak a pénzügyekben is érdemes lépni. A 23 év alatti egyetemre készülő diákok sok számlacsomag közül választhatnak, ám nem mindegy, hogy végül melyik bankban kötnek ki. A számlacsomagok éves díja között ugyanis számottevő különbség van.

Egy kimondottan diákoknak szánt számlacsomag akár ingyenes is lehet, de vannak 1-4 ezer forintos éves költséggel fenntartható csomagok is. Fontos, hogy a diákok a nekik szánt csomagokat igényeljék, mert egy hagyományos csomag esetében könnyen 10 ezer forint fölé szaladhat az éves kiadás egy-egy banknál - derül ki a BankRáció.hu friss összeállításából.

A diákok számára a számla költsége mellett legalább ennyire fontos, hogy az adott bank milyen elektronikus, innovatív szolgáltatásokat nyújt, amelyek megkönnyítik a bankolást - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője. Egy mai diáknak szinte lényegtelen, hogy az adott banknak hány fiókja van, többségük ugyanis elektronikusan intézi a pénzügyeit. A jövőben a mobilos alkalmazásoké lehet a főszerep, amelyekkel például követni lehet a kiadásokat, és alapvető pénzügyi tervezésre is alkalmasak vagy éppen a kártyaköltési limiteket lehet velük egyszerűen módosítani, de a következőkben új funkciókkal bővülhet a paletta.

Az éves díjak mellett a diákoknak azt kell felmérniük, hogy melyik bank kínálja számukra a legjobb alkalmazásokat és egyedi kedvezményeket. A diákévek alatt olcsón biztosított innovatív szolgáltatások egyfajta befektetést jelentenek a bank számára, hogy az érintett diákok a tanulmányaik befejezése után is a pénzintézetnél maradjanak - tette hozzá a szakértő.