Hogyan vegyünk e-jegyet a vonatokra? - Búcsúznak a rendes vonatjegyek

Elmondjuk, mire érdemes odafigyelni.
Csernátony Csaba, 2016. december 10. szombat, 09:47
Fotó: Napi.hu

 

Régóta árul neten vonatjegyeket a MÁV a személyszállító vonatokra, november 10-e óta pedig már elektronikus jegyet is lehet vásárolni. A cég azzal is igyekszik utóbbira ösztönözni az utasokat, hogy az e-jegyre 3 százalékos kedvezményt ad. Természetesen rendes papíralapú jegyeket továbbra is lehet vásárolni, de az e-jegyek könnyen lehet, hogy hosszú távon kiszorítják majd a hagyományos társaikat.

A december végi utazás szezon előtt átnézzük, mit kell tudni az elektronikus jegyről és mire kell figyelni.

  • Az e-jegy névre szól, nem adható át másnak. Az e-jegy megvásárlásánál meg kell adni a nevet, születési dátumot, a személyazonosságot pedig az ellenőrzésnél igazolni kell.
  • Korábban a neten vásárolt MÁV-jegyet ki kellett nyomtatni, ezt az e-jegynél nem kell, ez az újítás lényege. Az e-jegyet bármilyen eszközre mobilra, táblagépre, laptopra letölthetjük, azt kell bemutatni a kalauznak. Ehhez az kell, hogy az adott készülék képes legyen a QR-kódot legalább 160x160 képpontos méretben megjeleníteni. Az utas feladata, hogy az ellenőrzésnél a készüléke megfelelően üzemeljen. Ebből adódik, hogy azzal nehéz lesz érvelni a kalauznak, hogy lemerült a telefon. Az e-jegyet egyébként az ingyenesen letölthető Adobe Acrobat Reader legfrissebb verziójával lehet megjeleníteni, tehát ez is kell a telefonra. Fontos, hogy van olyan régebbi Android-verzió, amelyek hibája miatt nem feltétlenül lehet letölteni az e-jegyet, ezért ezeknél a telefonoknál, táblagépeknél a Firefox vagy az Opera Mini böngészőt kell használni, azokkal letölthetőek az e-jegyek.
  • Akik jogosultak rá, vehetnek kedvezményesen e-jegyeket, vásárláskor a kedvezményeket piros csillaggal és piros betűvel jelzik.
  • A e-jegy az azon szereplő időszakban használható fel, ha megkezdett utazásról van szó, akkor az utazást következő nap hajnali 3 óráig kell befejezni.
  • Ha az e-jegyhez tartozik helyjegy, pót- és helyjegy, akkor az utóbbiak csak az adott járatra érvényesek.
  • Egy darab e-jeggyel maximum 4 vonatot lehet használni, azaz maximum 3 átszállásos utazásra jó.
  • Többszöri utazásra való (például menettérti) bérlet e-jegyként nem vehető.
  • Az e-jegy árát kizárólag a webes felületen lehet visszakérni, legkésőbb az utazás megkezdése előtt 1 órával. A netes e-jegyvásárló felületen 1 vásárlás után 1-szer lehet visszatérítést kérni.
  • A MÁV-csoport most pénteken jelentette be, hogy december 15-től várhatóan nem lehet a mobilegyenlegre jegyet vásárolni, ez a lehetőség várhatóan majd jövő nyártól lép újra életbe. Bankkártyával azonban továbbra is lehet vásárolni jegyeket.

További részleteket az e-jegyekről itt olvashat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.12.11 09:24

Hála Istennek. Ezer éve e-jegyet használok, de mindig tele volt a hócipőm, hogy kellett keresni egy nyomtatót, műanyag tasakba tenni a jegyet, külön vigyázni rá, stb. Sosem értettem, hogy minek ez a cécó. Már kezdettől fogva így kellett volna csinálni. Ezzel rengeteg időt, és főleg költséget, bosszúságot lehetett volna elkerülni. De jobb később, mint soha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html