Hol spórolhat a legtöbbet a kötelezőn? Itt a válasz!

A Népszava és a Magyar Hírlap szombati számának mellékleteként jelent meg 14 biztosító tarifája a jövő évi kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjakról (kgfb), a legrövidebb tarifatábla két oldalt, míg a leghosszabb tizennégy oldalt foglal el a hatvannyolc oldalas mellékletben. Az oldalak időrabló böngészése helyett célszerűbb és gyorsabb az internetes alkuszoldalakon felkutatni a legjobb ajánlatot.
MTI-Eco, 2010. október 30. szombat, 11:59
Fotó:

A közzétételt a Magyar Biztosítók Szövetsége - a napilapok árversenye után - rendelte meg, s magának is fenntartott három oldalt, amely a közérdekű információk mellett a fedezetlenségi és az országhatáron kötött biztosítási díjakat tartalmazza. Az előbbit arra az időszakra kell fizetni, amikor az autósnak nem volt kgfb-je, és a díj jóval magasabb, mint bármelyik biztosító éves díja.

A leghosszabb tarifát a Generali Providencia tette közzé. Ez előbb közli a települések besorolását és a bonus-malus osztályokat, majd a motor teljesítménye és a szerződő életkora függvényében az alapdíj táblázatok következnek. Külön táblázatokban szerepelnek a VIP ügyfelek és a veterán kocsikat üzemeltetők. Extra kedvezmény jár például azoknak, akik más biztosítást is kötöttek, vagy kötnek ezzel a biztosítóval. Csak a flotta-díjak hat oldalt tesznek ki, majd négy oldalon a VIP partnerek felsorolása következik.

A piacvezető Allianz Biztosító tarifái hat és fél oldalt foglalnak el. Itt a szerződők az életkoruk alapján kapnak pontokat, majd ezeket összevetve a kocsi teljesítményével határozható meg a díj, amelyet befolyásol még a szerződő lakóhelye és a kocsi típusa is. A flotta-tarifa itt három és fél oldalt tesz ki. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felhívta a biztosítók figyelmét arra, hogy a flották díjait is úgy kell meghatározni, hogy azok kiszámíthatók legyenek a lapban megjelent táblázatokból.

Az Aegon a motorteljesítmény-kategóriákat ketté bontja, ezeken belül a hengerűrtartalom szerint tovább differenciál. Például a 71-100 kW kategória 85 kW-nál bomlik ketté, és a 71-85 kW közti tartományt hat további részre osztotta a biztosító a hengerűrtartalom szerint. A motor teljesítménye és az életkor függvényében 5 táblát ad meg az Aegon, ezek díjai a szerződő lakóhelye szerint változnak. Külön korrekciós tényezők vonatkoznak azokra, akik a most kezdődő kgfb kampányban, illetve azok részére, akik jövőre kötnek szerződést.

A Genertel - a Generali direkt internetes biztosítója - öt oldalon tette közzé a tarifáit. Ez a biztosító is differenciál a motor teljesítményén belül annak hengerűrtartalmával is, és külön táblákat használ a VIP ügyfeleknek.

A Groupama Garancia Biztosító terjedelme szintén öt oldal, náluk a motorteljesítmény, a szerződő életkora és a területi besorolás az alapvető díjmeghatározó tényező. A flottákra korrekciós szorzókat ad meg a biztosító.

A K & H Biztosító egy tucatnyi kedvezményt sorol fel, köztük olyanokat, amelyek a 2001 előtt gyártott kocsikra, az e-mail címét megadó ügyfélre, vagy arra vonatkoznak, akiknek már idén is ennél a biztosítónál volt a kgfb-jük. Ez a biztosító is tovább bontja a teljesítmény-kategóriákat köbcentire.

A Közlekedési Biztosító Egyesület (KÖBE) is differenciál a hengerűrtartalommal a motorteljesítményen belül, és - hasonlóan a legtöbb biztosítóhoz - a területi besorolást használja.

A most piacra lépő Astra Biztosító egy viszonylag egyszerű, az életkor, a lakóhely és a motor teljesítménye alapján készült táblázatban adja meg az alapdíjat, amit kedvezményekkel korrigál. A települések területi besorolása a leghosszabb a tarifatáblában.

A Magyar Posta Biztosító, az MKB Általános Biztosító és a Signal egyaránt két-két oldalt vett igénybe a tarifáira. A Posta különdíjat ad meg a kampányra, s az azt követő időszakra. Az MKB a motor teljesítményét az autó típusával kombinálja, míg a Signal 5-5 földrajzi terület, és életkor szerint tesz különbséget, a kW-kategóriákon belül.

Az Union Biztosító kedvezményt ad hűséges ügyfeleinek és a tapasztalt vezetőknek.

Az Uniqa 6 területi és szintén 6 életkori besorolást alkalmaz, kedvezményeinek száma pedig 16. Például, aki a kocsi vásárlásakor a márkakereskedőnél köt kgfb szerződést, 10 százalék kedvezményt kap.

A Wabard az egyetlen társaság, amely képleteket ad a díjak kiszámítására. 

HOZZÁSZÓLÁSOK