BUX
38240

Holnapután már be kell zárni a benzinkutak boltjait és a Metrókat

A vasárnapi zárva tartás szigorítását szolgáló módosítók - a lex Spar és a lex Metro - hatályba lépése nyomán már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem.

MTI-Eco, Napi.hu, 2015. március 27. péntek, 12:57

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett törvénymódosítás szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot. Ezzel minden bizonnyal az OMV-kutakon megjelenő Spar Express üzletekre akart lecsapni a kormányzó többség, ám a Spar már jelezte: a boltokat a kutat üzemeltető vállalkozó viszi - ahogyan a többi shopot is -, csak éppen Spar-logó alatt.

Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytat. Ezzel a módosítással egyértelműen a Metro áruházakra céloztak.

Ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.

A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

A parlament tavaly december 16-án szavazta meg a vasárnapi pihenőnap bevezetését, március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet dolgoztatni a kereskedelemben. A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek. A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként.