Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nőtt a szerződések száma is: az év első kilenc hónapjában több mint 52 ezer lízingszerződést kötöttek a tagvállalatok, ami 5 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

A teljes portfólió értéke szeptember végén mintegy 1300 milliárd forintot tett ki, ez csaknem azonos az egy évvel korábbival. A teljes portfólió minimális mértékben csökkent, az egyfelől az árfolyamhatással, másrészt azzal magyarázható, hogy az új szerződések állománya elmarad a kifutó állomány összegétől - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Az nhp adta a piac ötödét

A szerződések száma és az új kihelyezések alapján azonban elmondható: növekedési pályára állt a lízingpiac. A fejlődés motorját a vállalkozások, azon belül is a kkv-szektor adja. Erre utal, hogy az első háromnegyed évben a termelőeszközök - például esztergagépek, különböző gyártósorok, tehergépkocsik - finanszírozott értéke 177 milliárd forintot tett ki, ami 22 százalékos növekedést jelent - véli Lévai.

A bővülésben fontos szerepet játszott a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), amelynek keretében 61 milliárd forint értékben finanszíroztak beszerzéseket a Lízingszövetség tagvállalatai, vagyis a teljes piac ötöde köthető a programhoz.

A főbb lízingpiaci szegmensek közül a személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok 83 milliárdos tételt jelentettek az első háromnegyed évben, ami 30 százalékos bővülésnek felel meg, a flottafinanszírozás 47 milliárd forintot tett ki (+7 százalék). A nagyteherautók és buszok esetében a finanszírozott összeg 82 milliárd forintra nőtt (+15 százalék). A termelőeszközökön belül szereplő gépszegmensben pedig 95 milliárd forintra (+30 százalék) nőtt a finanszírozott összeg.

A teljes portfólió is nőhet

Lévai szerint mind a jármű-, mind a gépszegmensben további bővülés várható, ám a mértékét egyelőre nehéz meghatározni. A gazdasági fejlődés, ezen belül a kkv-k teljesítményének növekedése, a járműpiac élénkülése mind hozzájárulnak a lízingpiac gyarapodásához. Emellett az nhp meghosszabbítása, valamint az exportőröknek olcsó forrást biztosító eximbankos hitelprogram is lökést ad majd a piacnak - véli a főtitkár. Jövőre már várhatóan az új szerződések állománya meghaladja a kifutó szerződésekét, azaz a teljes portfólió is bővülhet.