Fontos horgászati változására figyelmeztet a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emlékezteti a horgászokat, hogy 2019-től életbe lép egy fontos változás: maximalizálják az egy vízterületről hazavihető halak mennyiségét. Valamint emlékeztetnek, hogy nincs olyan hely, ahova ne kellene horgászengedély.
Szabó Dániel, 2019. február 7. csütörtök, 10:32
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Magyarországon nincs olyan vízterület, ahová nem szükséges állami horgászjegyet váltaniuk a horgászati tevékenységhez - emlékeztet friss közleményében a Nébih. Az ugyanis egy dolog, hogy vannak magán horgásztavak, ahol külön területi engedély váltható, de ez csak és kizárólag akkor kérhető, ha van hozzá állami jegy is. A magántulajdonban lévő, nem nyilvántartott vízterületek sem jelentenek kivételt.

Az ilyen vízfelületek kapcsán fontos tudni azt is, hogy ezek sok szempontból még szigorúbb besorolás alá esnek, mivel nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre nem adható ki területi jegy, továbbá azokba tilos halat telepíteni, illetve a nem nyilvántartott vízterületből kifogni és megtartani csak idegen honos halfajt lehet. Aki ilyen vízbe halat telepít, vagy engedi is meghorgászni azt, halvédelmi bírsággal sújtható, eltilthatják a horgászattól is.

Fontos változás a 2019-es évtől, hogy egy horgásznak egy évben egy adott halgazdálkodási vízterületre csak egy darab érvényes, éves területi jegye lehet. Valamint, hogy a naponta kifogható darabszámmal is védett halfajokból éves területi engedéllyel évente összesen legfeljebb 100 példány fogható ki. A gyakorlatban tehát nem lehet azt csinálni, ha valaki elérte a kvótát, hogy egy újra éves jegyet vált, mert ettől még nem foghat ki újabb 100 darab halat.  De a korlátozás kizárólag az éves területi jegyekre vonatkozik, vagyis a horgász a kvóta túllépését követően is jogosult lehet napi vagy heti jegy váltására, amennyiben a halgazdálkodásra jogosult a helyi horgászrendjében erről másként nem rendelkezik.

Sok víznél vannak egyéni szabályozások, ezekről mindig érdemes tájékozódni, horgászat elől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.02.07 12:39

@rotaryfun:
Nyilván nem a kerti tavakra vonatkozik a szabályozás. Kifejezetten a bérhorgásztavakat vették célba. Azzal, hogy a haltelepítést is szabálysértéssé tették a "nem nyilvántartott" tavakba, azt a kiskaput lőtték ki, hogy valamelyik tógazda szándékosan nem veteti nyilvántartásba.
Eszerint mostantól minden horgászatra alkalmas, vagy horgászati célú vízfelületnek "nyilvántartottnak kell lennie" = azaz állami horgászjegy birtokában horgászható.
Ha rosszindulatú akarok lenni, akkor ennek célja a bevételnövelés.
Ugyanakkor lehet ezt úgy is nézni, hogy a horgászatnak, a kifogott halak kezelésének az élővizek védelmének a szabályait mindenkinek ismernie kell, akinek ez a hobbija. Állami jegyet csak akkor kapsz, ha valahol egyesületi tag vagy és a horgászismeretekből vizsgát tettél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.02.07 11:50

Na akkor most mi lesz a kerti tóban a halakkal ? Ha hagyom belefagyni őket az állatkínzás, ha kifogom áttelelni akkor engedély nélküli horgászat. Mi a f.sz köze van orbánnak egy magánterületi magán tóhoz vagy annak a halaihoz ? Az eső éjszaka joga nem kéne b+ ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html