A 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő - mondta a vezérigazgató a gazdaság látvány-lehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen.

A halmennyiség 60 százalékát december értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban: jelenleg naponta több tíz tonna halat szállítanak az üzletekbe, de a karácsonyt megelőző héten ez a mennyiség eléri majd a napi száz tonnát - közölte a vezérigazgató, megjegyezve, 50-50 százalékban élőhalként, illetve feldogozott állapotban kerülnek a halak a boltokba.

Az 1500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is. A cégnek 121 dolgozója van, a tavalyi árbevétele 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak - mondta Simon Károly az MTI-nek.

Az egy főre eső évi magyarországi halfogyasztás 4-5 évvel ezelőtt 4,5 kilogramm volt, jelenleg 6-6,5 kilogramm, amit tovább szeretnének növelni. Ennek érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a mikulás az elepi tavon. A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek - írta az MTI.