Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha tavaly horvát futballhuligánok nem támadnak rá a nemzeti válogatott és a Barcelona sztárjára, Ivan Rakiticre a zadari Ugljanban, nem derült volna ki, hogy Mészáros Lőrinc magyar milliárdosnak van egy nyaralója közvetlenül a tengerparton. A Villa Maria építtetője akkor azt mondta, az ingatlant nagyjából 700 millió forintért vásárolta a felcsúti polgármester. (Mészáros Lőrinc a Napi.hu kiadásába megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyarnak számít - ráadásul az ő vagyona nőtt abszolút és relatív mértékben is a legtöbbet az utóbbi egy esztendőben az élmezőnyben.)

Az épület mintegy 400 négyzetméteres és alig 50 méterre van a tengerparttól. Még 2010-2011-ben építették, Orbán Viktor jó barátja viszont csak 2015-ben szerezte meg. Előtte Ugljan-sziget hivatalos turisztikai tájékoztatójában még kibérelhető apartmanként szerepelt, azonban jelenleg nem található meg a szállásfoglaló internetes oldalakon, sőt, a helyi önkormányzat nyilvános szállásjegyzékében sem szerepel.

Pedig a kiváló fekvésű, a tengerhez saját lejáróval rendelkező házban rendszeresen van mozgás. Nemcsak nyáron, hanem a szezonon kívüli időszakban is - mondták el a Napi.hu kérdésére helyiek. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy a tulajdonosok használják-e az épületet.

Ma csak egy pénznyelő

Ez csak azért érdekes, mert az ingatlan nem Mészáros Lőrinc közvetlen tulajdona, az valójában a Mirno More d.o.o. nevű vállalkozásáé, amelyet Sakalj Ferenc kanadai-horvát üzletemberrel közösen visz családi cégén, a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül. A társaság főtevékenységi köre a turizmus és vendéglátás, valamint műszaki cikkek kölcsönzése és külföldi társaságok horvátországi képviselete.

A Mirno More tavaly összesen 92 248 kuna (mintegy 3,5 millió forint) veszteséget termelt az üzleti beszámolója alapján. Ez némi javulást jelent, mert 2015-ben ennél nagyobb mínusza volt: 260 ezer kuna (10,6 millió forint). A tavalyi forgalma alig 42 ezer kuna volt a 134 ezer kunányi ráfordítás mellett.

A vállalat egyetlen értékes tulajdona maga a tengerparti villa: a kiegészítő melléklet szerint 4,4 millió kuna (182 millió forint) értéken volt nyilvántartva tavaly az ingatlan. Emellett a cégnek van 363 millió forint értékű felhalmozott vesztesége, és a 520 millió forintnyi hitel terheli.

Az Eszék viszont jól teljesít

Ugyanakkor az üzletember másik horvát érdekeltségénél, az NK Osijek eszéki focicsapatnál viszont sikerült csodát tennie: a klubba még tavaly januárjában szállt be, amely azonnal közel 70 százalékkal növelte bevételeit: 19,2 millió kunáról (657 millió forintról) 32,4 millió kunára (közel 1,13 milliárdra) javult a cég forgalma - összesítette korábban az Mfor.

De nemcsak a bevételek, a kiadások is jelentősen nőttek a klubnál. Az előző évi 3,9 millió kuna (163 millió forint) után tavaly 12,6 milliót (azaz 520 millió forintot) költöttek el.

A címlapképen a Villa Maria látható, forrás: Domus Gradnja tervezőiroda.