Tartotta a 34-ik helyén a 133 ország közül Horvátország, Magyarország viszont a 38-ik helyre csúszott vissza a korábbi 33-ik helyről - derült ki a Világgazdasági Fórum 2009-es Utazási és Idegenforgalmi Versenyképességi Jelentése szerint. A rangsor Horvátországot - Olaszországgal és Máltával együtt - a közép- és kelet-európai térség országai, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Bulgária elé helyezi. A listában a közép-kelet-európai térségből Csehország áll a legjobb - 26-ik helyen, Szlovákia a 46-ik, Bulgária az 50-ik, Lengyelország az 58-ik, Románia pedig a 66-ik helyezett.

Horvátország közvetlen versenytársai, Ciprus és Montenegró néhány helyet javítottak tavalyi helyezésükön, Szlovénia a 35-ik lett. A világ legversenyképesebb idegenforgalmi célpontjai - immár harmadik éve - Svájc, Ausztria és Németország, majd Franciaország és Kanada. A 133-ik Csád, de csak a bizonytalan politikai helyzete miatt.

Kelet-Európában Románia tavalyhoz képest javított helyezésén, mert az akkori 69. helyről lépett előre a 66-ra. A román statisztikai hivatal jelentése szerint januárban 7,8 százalékkal csökkent a külföldi látogatók belépése az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A külföldi látogatók 62,5 százaléka az Európai Unióból érkezett, ezen belül a legnagyobb arányban, 41,4 százalékban, Magyarországról, 21,7 százalékban Bulgáriából, 8,1 százalékban Olaszországból és 7,5 százalékban Németországból.