BUX
39138

Hosszú pénzekre fáj a bankok foga

A tavasz érdekes változásokat hozott a hazai bankok megtakarítási termékei esetében. A pénzintézetek elsősorban a hosszú lejáratokra kezdtek akciókba. Ugyancsak reneszánszát élik a speciális, egymással összehasonlíthatatlan betéti ajánlatok is.

NAPI Online, 2006. április 4. kedd, 08:40

Akciózik az ÁÉB: legújabb ajánlata a hat hónapos betétet elhelyező ügyfeleknek szól. Ha legalább 1 millió forintot bíznak a bankra, a pénzintézet a korábbi 4,75 százalék helyett 6,25 százalékos kamatot kínál. Ugyancsak a hat hónapos lekötésnél akciózik a Budapest Bank is. A pénzintézetnek a megtakarítás nagyságától függő, 5,0-6,0 százalék közötti éves kamatajánlata 100-170 bázispontos többlethozamra ad lehetőséget a legutóbbi felmérésünk óta.

A HVB akciója a 3 hónapos betéti soron akár 6,5 százalékos kamatot is kínál az 5 millió forinttal rendelkezők számára, míg az éves megtakarítást választók - a lekötött összegtől függetlenül - 6 százalékos kamatra számíthatnak. Vége van a jó világnak ugyanakkor a CIB-nél. A hat hónapnál hosszabb megtakarításokra kínált 6,00 százalékos kamat a múlté, a legalább 5 millió forintot lekötők hat hónapra 5,25, éves lekötéskor 5,5 százalékos kamatra számíthatnak. Van ugyanakkor a banknál 7 százalékos kamat is - a CIB Classic Duó Plusz termék esetében 2 hónapra akkor lehet ezt a kamatszintet elérni 1 millió forint felett, ha az ügyfél a speciális betét összegével megegyező összeggel növeli február 22-én a banknál már nyilvántartott megtakarítási állományát.

Az Erste is a vegyes megoldásra szavaz: a rövid betéteknél az egy hónapos megtakarítások esetében finomhangolásra került sor, s a 3 hónapos betéteknél is csökkent a legkisebb megtakarításokra kínált összeg. Ehhez képest a hat hónapos betéteknél 10-34, az éves megtakarításoknál 45-74 bázisponttal léptették feljebb az ajánlatokat. Új sávos termékét, az Erste Futam betétet azon ügyfelek számára vezette be a bank, akik az elhelyezéskor még nem tudják, mikor lesz szükségük a lekötött összegre, de a látra szóló kamatot meghaladó kamatot szeretnének elérni. Az ügyfelek két futamidő - a 6 és 12 hónapos konstrukció - közül választhatnak. A 6 havi futamidő kamatának felső szintje akár 7,7 százalék is lehet, míg 12 havi futamidő esetén elérheti a 8,8 százalékot is. A betét idő előtti felmondásakor az ügyfél nem minden esetben bukik: a 6 hónapos konstrukciónál a 4., a 12 hónapos megtakarításnál már a 10. hónap "fizetős", bár a 3,5, illetve 4,5 százalékos kamat azért nem olyan egetverő. Annak tükrében persze más a helyzet, hogy a hangzatos felső kamatszintek sem takarnak 4,86, illetve 5,29 százaléknál magasabb egységnyi betéti kamatlábat.

A Polgári Takarékszövetkezet szintén benevezett a hosszabb megtakarításokért folyó versenybe: míg a 6 hónapos megtakarításokig a szövetkezet "üti" az ügyfeleket, addig a 6 hónapos betéteknél 0,5 százalékpontos, az éves megtakarítóknak 75-100 bázispontos emelést "csomagolt" húsvétra, így téve elérhetővé számukra a 6 százalékos kamatot.

Összehangolt támadást indított a betéti kamatok ellen viszont a K&H Bank. A pénzintézet a hosszabb lejáratokra negyed százalékponttal mérsékelte a kamatokat, a rövidebb távra hirdetett akciós termékek esetében még ennél is lejjebb csúszott a banki ajánlat. Az egy hónapos betétekre korábban hirdetett 7,7 százalékos kamatot választóknak némi gyógyírt jelenthet, hogy számukra akár 5,0 százalékos kamatajánlat is van, ami 50 bázisponttal kedvezőbb, mint a "mezei" megtakarítóknak szóló K&H-ajánlat. Az MKB-nál negyed százalékponttal csak az egy hónapos betéti kamatok csúsztak lejjebb, 5,5 százalékra szorítva le a maximális ajánlatot. A többi soron a bank - csakúgy, mint a versenytársak jelentős része - egyelőre néma maradt. Elmúltak az OTP akciós hetei is: a kamatszint 75-150 bázisponttal csúszott lejjebb az egy hónapos betéti soron. A Raiffeisen esetében a rövid kamatok olvadnak: az egy hónapos betétek 10, a 2, illetve 3 hónapos megtakarításokra kínált kamatszint 20 bázisponttal csökkent az elmúlt időszakban.