Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap a hivatalos adatbázisokból kigyűjtve úgy becsüli, hogy az Eximbank Zrt. az elmúlt fél évben legalább 41 milliárd forintot helyezett ki "baráti" vállalkozásokhoz. Ráadásul ebből 25,5 milliárdot olyan cégek hívhatnak le, amelyeknek nincs érdemi exporttevékenységük.

A bank mérlege szerint a belföldi ügyfelekkel szembeni követelések értéke 2014 végén 108,9 milliárd forint volt. Eredetileg az export felpezsdítésére létrehozott, a hazai termékek külföldi piacokra jutását segítő bank szerepét a második Orbán-kabinet szabta át: 2013 végén a kormány javaslatára a parlament fideszes többsége megszavazta, hogy az Exim adhasson hitelt belföldi cégeknek is, úgymond "a nemzetközi versenyképességüket javítandó".

A cégnyilvántartás adatai alapján tavaly kilenc vállalkozás üzletrészére jegyezték be az Eximbank zálogjogát, azzal a céllal, hogy ez valamilyen mértékben garantálja hitelei megtérülését. A Népszabadság számításai szerint ez minimum 28 milliárdos kihelyezést jelentett - és ez az összeg csak azokat a hiteleket tartalmazza, amelyeknél az üzletrészre zálogjogot jegyeztek be. Emellett tavaly decemberben aláírtak egy szerződést is, miszerint a bank 16 milliárd forintot biztosít két tőkealap-kezelő elindításához.

A hitel kapott cégek között szerepel a Garancsi István érdekkörébe tartozó Property Market Kft., amely a Kopaszi-gát megvásárlását finanszírozta a pénzből. A TV2-t megvásárló Andy Vajna-érdekeltség, a Magyar Broadcasting Co. is hitelt kapott a pénzintézettől - írta a Népszabadság.