Az archívumhoz való hozzáférést az USA Ann Arbor városában bejegyzett ProQuest LLC biztosítja, a jelenlegi árfolyamon mintegy 360 millió forintért.

A Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, melyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Közéjük tartoznak a holokauszt, valamint a ruandai, a guatemalai és az örmény népírtás, továbbá a kínai, nankingi mészárlás túlélői és szemtanúi.

Az életútinterjúk együttes vizsgálata lehetőséget biztosít a többszempontú megközelítésre időtől, helyszíntől, kulturális közegtől és a társadalmi-politikai szempontoktól függetlenül.

Az átlagosan kétórás interjúkat 41 nyelven, 63 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz. Az interjúk nagy része teljes élettörténet, így egyszerre vizsgálhatók segítségükkel a népirtás előtti, alatti és utáni életkörülmények.

A digitális archívum kereshető kulcsszavak segítségével, illetve linkelhető minden perc egy-egy interjún belül. Az összesen 115 ezer órányi anyag használatához, a szükséges interjúk felkutatásához, minden segítséget megadnak a keresési lehetőségek. Az indexálás lehetőséget ad a hallgatóknak, oktatóknak, kutatóknak - 65 ezer kulcsszó, 1,86 millió személynév és 719 ezer kép segítségével - a keresésre. Valamennyi interjú feldolgozását anyanyelvi beszélő végezte. A jogosult felhasználó intézmények száma eddig 40.