Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felméréseink szerint az első járványhullámban, áprilisban látványosan, 15-30 százalékkal megnőtt a munkaidő - mondta a Szvetelszky Zsuzsanna, az Ispiro Consulting Kft. partnere, szociálpszichológus a Napi.hu által szervezett HR-vezetők Országos Konferenciája 2020 eseményen.

Például a hibrid munkavégzés a számomra háromszoros feladatot jelent: egyrészt online prezentálok, másrészt az előadást a távollévők számára streamen kell tartanom, harmadrészt pedig a jelen nem lévőknek narrált ppt-t kell készítenem.

A járványhelyzet miatt komoly kommunikációs deficitet szenvednek el a munkahelyek, mivel a távmunka miatt nem tudtak az irodában beszélni az emberek, akik pedig a munkavégzés miatt mégis bejártak, azokat között pedig a korábban gyakorinak számító spontán kommunikáció lehetetlenült el a kötelező távolságtartás és a maszkviselés miatt.

A munkavállalók vágynak a jó vezető jelenlétére

A tavaszi - majd újra az őszi - hónapokban spontán munkanormák keletkezek, mivel soha nem volt munkarendek keletkeztek. A körülmények hatásra felerősödött a cégen belüli spontán kommunikáció is.

A munkavállalók vágynak a jó vezető jelenlétére - ez pedig a home office korában azt jelenti, hogy a vezetőnek a vállalaton belüli kommunikációt is uralnia kell. Ahol ugyanis nincs információ, ott keletkezik - a kollégák folyamatosan kombinálnak és pletykálnak. Még akkor is informálnia kell egy vezetőnek a munkatársait, ha ő sincs minden tudás birtokában, de beszámol arról, hogy várhatóan mikor lesz - egyre fontosabb tehát a kommunikáció kommunikációja, amely általában megnyugtatóan hat a munkatársakra.

2020-ban megtanultuk, hogy az otthoni munkavégzésben különösen sokat számít a kimondott szó, a személyes jelenlétet pótlandó - a kommunikáció egyre inkább olyan juttatás, amely a hasznossága mellett erősíti a közérzetet és a lojalitást egyaránt. Ha pedig nincs információ, az bizonytalansághoz vezet, amely pedig gyakran szorongást okoz a munkavállalók számára - tette hozzá Szvetelszky Zsuzsanna.

Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy sok változás tartós lesz, a vezetőknek pedig erre reagálni kell. Ennek érdekében érdemes a szervezeti kommunikációt újraindítani, valamint távmunkaprotokollokat kifejleszteni.

Szvetelszky Zsuzsanna
Kép: Napi.hu

Ez egy igazán nehéz év volt

2020 a munkajogi fejvesztettség éve volt - állapította meg előadásban Oláh Tamás, az RSM Legal Szűcs & Partners ügyvédje. Napról napra jelentek meg ugyanis az élet minden területét érintő jogszabályok - és gyors egymásutánban azok módosításai. Soha ilyen sokan nem böngészték még éjszakánként a Magyar Közlönyt - mondta Oláh Tamás, az RSM Legal Szűcs & Partners ügyvédje a konferencián.

A munkáltatók és a munkavállalók helyzetét egyaránt nehezítette, hogy Ilyen helyzetre nem volt korábbról precedens, a válaszokat is napról napra kellett kidolgozni. Például tömegesen rendeltek el a munkáltatók otthoni munkavégzést olyan dolgozók számára, akik kapcsán korábban a távmunkának vagy otthoni munkavégzésnek a gondolata sem merült fel - mindezt felkészülési idő nélkül.

Home office-ra vonatkozó szabályozás jelenleg nincsen, így például a cége által nem kötelezhető egy munkavállaló arra, hogy otthon fogadjon egy külső partnert/ügyfelet - mondta szakértő egy kérdésre válaszolva.

Napi.hu

ddd

Az előző fél év nagy változásai után normalizálódott az álláspiac, szeptemberben már annyi új álláshirdetést töltöttek fel hozzánk, mint a járvány kitörése előtt - számolt be Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Igaz, a válság által jobban érintett szektorokban (vendéglátás, ssc-k, bankszektor) még nagy az elmaradás, emellett a fizikai munkákból is jóval kevesebb ajánlat érhető el, mint az év elején.

A toborzási folyamatot is befolyásolta a kialakult helyzet: a videóinterjúztatás a járvány előtt sem számított különlegesnek, de a teljes kiválasztás továbbra sem tud teljesen online megtörténni, a "komolyabb" szakaszok továbbra is igénylik a személyes megjelenést - a szerződéskötésről nem is beszélve, az utóbbinak főleg jogi okai vannak.

Az újfajta kiválasztási módszerek egyre jobban a mindennapok részévé lesznek, ezért valószínűleg jórészt a járvány utáni időszakban is megmaradnak - véli Tüzes Imre.

A cégek számára az lehet a nyerő stratégia, ha a kiválasztásnál olyan embereket keresnek, akik a körülményektől függetlenül tudnak jók lenni. Emellett érdemes ilyen irányba fejleszteni a meglévő munkatársakat is.

Az olyan típusú pozíciókban, ahol eddig sem volt gond embert találni, mára elképesztő túljelentkezés alakult ki. Ahol viszont eddig sem volt könnyű embert találni, ott inkább az emberek megbecsülik a munkahelyüket. De továbbra is van mozgás egyes - például az IT-s - munkakörökben, ahol a fluktuáció mértéke a koronavírus-járvány időszakában sem változott.

Tüzes Imre
Kép: Napi.hu