Összesen 727 milliárd forintnyi adózott nyereséget termeltek tavaly Magyarországon a pénzügyi cégek - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált Aranykönyvből. Ebből a pénzből bőven meg lehetne vásárolni most a tőzsdén a teljes Magyar Telekomot (438 milliárd forint), sőt még maradna annyi, amennyi Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó Opus Globaljára (270 milliárd) is elég lenne.

A bankoknál a nagyja

A legtöbb nyereséget a bankok termelték. A hitelintézetek csoport szinten 603,9 milliárd forintnyi profitot értek el, ennek több mint a fele, 321,3 milliárd az OTP csoporthoz került. A következő három nagy pénzügyi csoport hasonló nyereséget ért el. Az Erste 58,5 milliárd, a K&H csoport szinten 57,9 milliárd, az UniCredit pedig 56,3 milliárd forintos nettó eredménnyel zárta a tavalyi évet. A bankadó és egyéb intézkedések hatása mára a múlté lett, egyetlen bankcsoport sem lett veszteséges.

Egyesével nézve a bankok eredményeit, a 40-ből két piaci szereplő vált veszteségessé. Az egyik a Porsche Bank volt, a másik pedig a Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó, jelenleg felszámolás alatt álló Növekedési és Hitelbank.

A hitelintézeti fióktelepek is zsíros profitot értek el, a nettó eredményük 25,8 milliárd forint fölött alakult, ez kimagasló, 27,3 százalékos tőkearányos megtérülést jelent. Nem mondható el ugyanez a takarékszövetkezetekről. Tavaly év végére ezek száma 13-ra csökkent, közülük hét volt veszteséges, a teljes szektor nettó vesztesége meghaladta az egymilliárd forintot. A jövő évi Aranykönyvben ezek a hitelintézetek már valószínűleg nem lesznek bent, hiszen a hitelintézetek közgyűlései megszavazták a beolvadást a Takarékbankba.

Hitelintézeti csoportok eredménye 2018-ban
Pénzügyi csoportNettó eredmény (millió forint)
OTP Bank-csoport321 302
ERSTE Bank Hungary-csoport58 506
Kereskedelmi és Hitelbank-csoport57 913
UniCredit Bank-csoport56 342
MKB Bank-csoport25 958
Raiffeisen Bank-csoport23 516
Takarékszövetkezeti integráció14 914
CIB Bank-csoport13 738
BUDAPEST Hitel- és Fejlesztési Bank-csoport12 539
Magyar Cetelem Bank-csoport9 802
Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár-csoport6 980
MagNet Magyar Közösségi Bank-csoport1 934
Sopron Bank Burgenland-csoport436
Összesen:603 880
Forrás: MNB

Jól ment követeléskezelőknek

A pénzügyi vállalkozások - például lízingcégek, faktorcégek, követeléskezelők és záloghitelezők - 80 milliárd forint nettó profitot tettek zsebre. Összesen 245 ilyen cég volt az év végén az országban, az eredmények így eléggé vegyesek. Ami biztos, a követeléskezelők vezetik nyereségességben a ranglistát.

A nettó nyereség negyedét, több mint 20,6 milliárd forintot az Intrum Justitia követeléskezelő vitte el, az OTP Faktoring profitja 13,6 milliárd forint lett, a gyorskölcsöneiről ismert Provident a bronzérmes 8,5 milliárddal. A felszámolásokban érdekelt, a nemrég egyebek mellett az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kintlévőségeiből is bevásárló Hungarian Real Estate Financing is ott van az élbolyban 6,5 milliárdos eredményével, a top 5-be az EOS Faktor követeléskezelő fért még bele 5,5 milliárdos profitjával.

A pénzügyi vállalkozások kevesebb mint ötöde volt veszteséges. A legnagyobb mínusz a korábban szebb napokat is látott Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.-nél volt, ők 3,5 milliárd forintos veszteséggel zárták a tavalyi évet.

Rekordprofit a brókercégeknél

A befektetési vállalkozások a 2017-es 6 milliárd után tavaly 6,5 milliárd forintnyi nettó profittal gazdagodtak dacára annak, hogy a MiFID II. szabályoknak való megfelelés miatt nőttek a költségeik. A piacon 2018 végére mindössze 12 szolgáltató maradt, és közülük a négy legnagyobbnál koncentrálódott a profit több mint 90 százaléka.

Az Erste Befektetési Zrt. 4,5 milliárd forint nyereséget ért el, a Concorde profitja is meghaladta az 1 milliárd forintot. A Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. 525 millió, a Hold Alapforgalmazó pedig 446 millió forintos eredménnyel zárt. Az Equilor csak az ötödik lett 219 millió forintos nyereségével, és négy olyan befektetési vállalkozás is lett, amelyik veszteséggel zárta 2018-at.

Az alapkezelők nyeresége szektor szinten meghaladta a 27 milliárd forintot. A legnagyobb profitot a az OTP Alapkezelő érte el, 4,3 milliárd forintnyit. Az alapokban kezelt vagyon alapján a piacvezető Erste ennek a töredékét, 352 millió forintot tett csak zsebre. Szépen keresett viszont az MKB-Pannónia és a Budapest Alapkezelő, előbbi 2,85, utóbbi 2,69 milliárd forintot. Az OTP Ingatlan Alapkezelő pedig 2,23 milliárd forinttal járult hozzá a csoport eredményéhez.

Dől a pénz a biztosítókhoz is

A hazai biztosítók többsége a magyar számviteli szabályok szerint készít beszámolót, az egyetlen kivétel a CIG Pannónia, amely tőzsdei cégként a nemzetközi standardok szerint készíti a mérlegét. A 21 hazai elszámolással dolgozó biztosító nettó nyeresége 70,3 milliárd forint volt tavaly, a CIG Pannónia két biztosítója pedig összesen 1,94 milliárd forinttal javította a szektor mutatóit.

Veszteség csak egy cégnél volt, az Ergo Biztosítónál, összesen 75 millió forintnyi. A profitlistát az Allianz vezeti 19,8 milliárd forinttal, a 11 milliárdot kasszírozó Aegon és a 10,9 milliárdos profitú Generali előtt. A Generali csoport szinten, vagyis a Genertellel és az Európai Utazási Biztosítóval együtt már 11,6 milliárd forintnyi nettó nyereséget termelt.

A biztosító egyesületek is jó évet zártak, 90 millió forintos eredménnyel. A kis növénybiztosítók közül csak kettő lett veszteséges tavaly. Az alkuszok és többes ügynökök nem egészen 10 milliárd forintnyi nyereséget értek el 2018-ban. A 107 piaci szereplőből mindössze hét lett veszteséges.