Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újautó-eladások csökkenése, a fejlett európai országok és Kína gazdasági növekedésének visszaesése, valamint a nagy jegybankok lazításra tett utalásai mind-mind a globális gazdasági fellendülés végét jelentik - mondta Sinkó Ottó a Globális lassulás, kontra bérnövekedés: mi lehet e folyamat vége? című konferencián.

Magyarországon 2016-ig a termelékenység növekedési ütemét követte a béremelkedés, azóta a termelékenységet messze meghaladó az ütem, amivel a gazdaság sokat veszíthet a versenyképességéből - mondta a Videoton társ-vezérigazgatója, aki szerint az évről évre "tizen százalékokkal növekvő" béremelési mértéket nem lehet sokáig fenntartani.

A lehetőségekhez igazított fenntartható béremelések, a racionális árfolyampolitika, a forinterősödés elkerülése, továbbá a képzések és a munkakultúra fejlesztése lehet a megfelelő válasz a globális lassulásra. A másik lehetőség az, hogy leírják Magyarországot, az üzleti döntésekben nem lesz alternatíva, ami a magyar gazdaság jelentős visszaesését és a bérek csökkentését is elhozhatja - véli a cégvezető.

Lakatos Péter a Videoton társ-vezérigazgatója is azt hangsúlyozta, hogy a béremelésnek minden szempontból megalapozottnak kell lennie. Európa centrumához kell közelednie Magyarországnak erőteljes elmozdulással a képzés, az innováció és a kutatás-fejlesztés felé.

A 70-80-as évekhez képest a GDP-arányos bérhányad az egész világon markánsan csökken, és bár Magyarországon az elmúlt pár évben gyorsan emelkedtek a bérek, azok szintje még mindig elmarad a fejlett országokétól - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Aggasztóbbnak tartotta a bérolló kinyílását, mert a multik jóval több bért adnak, mint a jellemzően hazai tulajdonú kkv-k. Az érdemi bérfelzárkózáshoz a sok beruházás és ezzel párhuzamosan a jelentős hatékonyságnövelés a kulcs - idézte az elemzőt az MTI.