Súlyos hibákat követtünk el. Az elmúlt másfél évben, amióta én vagyok az ügyvezető, 5 milliárd euró büntetést kellett kifizetnünk több évvel ezelőtti ügyek miatt - idézi a Deutsche Welle angol kiadása John Cryan, a Deutsche Bank igazgatójának levelét, amely szombaton fizetett, egész oldalas hirdetésként jelent meg a legnagyobb német újságokban.

 

 

Cryan a bocsánatkérésében tételesen felsorolja, hogy miben hibáztak, amely nemcsak pénzügyileg ártott a cégnek, de rontotta a megítélésüket és bizalomvesztést is eredményezett. A pénzintézet ellen jelenleg 7000 jogi eljárás folyik, többségük a különböző pénzmosási ügyekben játszott szerepük miatt.

A DB-nek január végén sikerült megegyeznie az amerikai hatóságokkal a 2008-as válságot megelőzően eladott jelzálogfedezetű termékekkel kapcsolatos büntetések és kártérítések ügyében. E szerint összesen 7,2 milliárd dollárt kell fizetniük az Egyesült Államokban. Múlt kedden összesen 629 millió dollárra bírságolták a bankot a pénzmosás elleni szabályok nem megfelelő alkalmazásáért: a gyanú szerint orosz üzletembereknek 10 milliárd dollárnyi pénz külföldre mentésében segédkeztek 2012 és 2014 között.

A tavalyi évet 1,4 milliárd eurós veszteséggel zárták. A múlt héten megjelent beszámolójuk szerint ebben komoly szerepet játszottak a jogi kiadásaik és felügyeleti büntetéseik is.