Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lebeszélik a csokról az embereket a bankokban - fogalmazta meg vádját egy lakossági fórumon a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János. "A banktisztviselő nem azt mondja, itt tessék aláírni, hanem azt, van ennél jobb is, és a bank hitelét kezdi nyomni a csok helyett" - idézte a miniszter az InfoRádió.

Az InfoRádió megkereste a bankokat, több közülük nem válaszolt, amelyik pedig igen, az számokkal kívánta bizonyítani, hogy a csok igénylése meghatározó náluk.

Az OTP Bank azt közölte: idén a csokot igénybe vevő családok száma elérheti a több tízezret is. Az OTP meghatározó a csok-igénylésekben, eddig minden második támogatást és tízből hat kamattámogatott hitelt az OTP-ben vettek fel az ügyfelek. A bank szerint az érdeklődés az otthonteremtési támogatások iránt változatlanul komoly, de sokan még a szükséges dokumentáció begyűjtésénél tartanak, és a kérelmek számát korlátozza a piacon lévő új lakások alacsony száma. A csok 2015. júliusi indulása óta 38,7 milliárd forint állami hozzájárulást utaltak ki, ez az összeg több mint 15 ezer család között oszlik meg.

A CIB Bank tavaly március óta kínál csokot, a bank adatai szerint az új hitelfolyósításon belül a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők aránya 10 százalék, mivel minden esetben tájékoztatják az ügyintézők az érdeklődőket a csok feltételeiről, a beadott igénylések 98 százalékát jóvá is tudják hagyni. Ha van elutasítás, annak hátterében legtöbbször az áll, hogy az ügyfél a KHR-ben a negatív listán szerepel, vagy az ingatlan paraméterei nem felelnek meg az elvárásoknak.

A Takarék Csoport tagjai az elmúlt két évben 8160 darab csok-kérelemre szerződtek 23,5 milliárd forint összegben, míg a csok iránt érdeklődő ügyfelek száma 2017. április végén elérte az 53 ezer főt - közölte a pénzintézet. Idén az első 4 hónapban a takarékok és az FHB Bank fiókjaiban 1535 sikeres igényt regisztráltak, ami több mint háromszoros növekedés az előző év azonos időszakához képest. A folyósítás összegét pedig a csoport megötszörözte 2016 azonos időszakához képest, az elérte az 5,2 milliárd forintot.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának várakozása szerint idén legalább 6000 befogadott otthonteremtési támogatással számolnak, 15-20 milliárdos összegben.

A Budapest Banknál mintegy 10 százalékos az új hitelfolyósításokban a csokot is igénybe vevők száma. A pénzintézet válaszában kiemelte: minden esetben felhívják a figyelmet az otthonteremtési támogatásokra, a visszajelzésekből azonban látszik, hogy sokan azért nem veszik igénybe a csokot, mert a jelentősen megemelkedett lakásárak miatt az ügyfelek sok esetben a csokkal együtt sem tudják előteremteni azt az önerőt, amire szükségük van az ingatlan megvásárlásához - olvasható az inforadio.hu-n.