Megelégelte a Magyar Bankszövetség elnöksége az elmúlt napok politikai támadásait és közleményben utasítja vissza azt a kategorikus minősítést, mely szerint "a magyar bankrendszer nem jó".

A közlemény emlékeztet: 2008-ban a válság kitörése jelentős mértékben érintette az európai pénzügyi közvetítő rendszer likviditását. A magyar pénzügyi közvetítő rendszer az akkor jelentkező feszültségek hatásait sikeresen enyhítette azáltal, hogy egyrészt a külföldi tulajdonú bankok anyabankjai kifejezték elkötelezettségüket, így többek között visszaforgatták nyereségüket, fenntartották refinanszírozási támogatásukat, tőkét emeltek, stb. A magyar tulajdonú bankok pedig rövid idő alatt visszafizették az állami közvetítéssel IMF forrásból, a KKV hitelezés fenntartására felvett, piaci kamatozású hiteleket. A magyar bankrendszer a válság teljes időszakában közpénzek igénybevétele nélkül működött.

Ma az Európai Uniós országok és bankok jelentős része további megrázkódtatásoknak van kitéve. Ennek hatása a magyar pénzügyi közvetítő rendszerre minimális, miközben a példaértékű helytállást tanúsító magyar bankrendszer tagjai az átlagos európai bankadó többszörösét fizetik. A hitelintézetek a Magyarországon összegyűjtött megtakarításokat és ezen felül 40 százalék külföldi forrást csatornáztak be a lakosság, a vállalkozások és az önkormányzatok finanszírozásába.

A szakmailag kidolgozatlan szabályokat is betartják

A Magyarországon működő legnagyobb, hazai központtal rendelkező hitelintézeti csoport - az OTP - az európai bankfelügyelet által elvégzett legutóbbi két stressz teszt mindegyikében a három legbiztonságosabb európai bank közé került. Annak ellenére, hogy a csoport tagjai kizárólag a válság által legjobban sújtott közép- és kelet európai országokban végzik tevékenységüket.
A hazai bankszektor tagjai minden kormányzati célkitűzéshez maximális támogatást és felkészültséget biztosítottak, amelynek a kialakítására megfelelő szakmai egyeztetés, és bevezetéséhez elegendő felkészülési idő állt rendelkezésre. Annak érdekében, hogy a felerősödő európai problémák a lehető legkisebb veszteséget okozzák a magyar gazdaság szereplőinek, a bankok több intézkedést tettek és tesznek a lakossági hitelek átstrukturálására, illetve a KKV szektor erősítésére. Emellett tárgyalásokat kezdeményeztek és folytatnak az önkormányzati adósságproblémák egyedi rendezésére és megoldására is.

A pénzintézetek még az olyan váratlan, nem egyeztetett, szakmailag nem kiérlelt jogszabályi előírást, mint például a deviza végtörlesztésről szóló szabályozást akkor is maximálisan betartják és legjobb tudásuk szerint segítenek az ügyfeleknek, ha tudható: a törvény végrehajtása véleményük szerint mind a makrogazdaságnak, mind a széles ügyfélkörnek középtávon kiszámíthatatlan kockázatot, adott esetben veszteséget is okozhat. A Bankszövetség elnöksége újra figyelmeztet: az intézkedések a  erősen fogyasztják a bankrendszer tőkéjét, így a jövőbeli hitelezést nehezítik el.
A bankok hazai és nemzetközi tapasztalataikkal továbbra is maximálisan rendelkezésre állnak, és nyitottak minden olyan megoldáskeresésre, amely a lakossági és a vállalati ügyfélkörre nézve a válság hatásainak csökkentését szolgálja. Ez a cél sikeresen csak a kormányzat és a pénzügyi közvetítő rendszer következetes együttműködésével valósítható meg - emlékeztett a Bankszövetség.