Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról. A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos.

A GE a fényforrás üzletág eladását tervezi, "mivel a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít" - mondta Kalocsai Kinga, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti pr és kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére. A potenciális vevőkkel történő végső megegyezéstől függően a GE olyan stratégiai lehetőségektől sem zárkózik el, amelyben "az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek" .

A kommunikációs igazgató kitért ugyanakkor arra is, hogy a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó it-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig, mindemellett az idén 300 új munkahelyet hozott létre a cég veresegyházi, energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében.

A vállalat közel 2000 főt foglalkoztató, 2014-ben megnyitott budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központja szerves része a GE globális stratégiájának, amelynek célja a szolgáltatások fejlesztése és egyszerűsítése a vállalat tevékenységében. A központ a GE üzletágai számára nyújt szolgáltatásokat Európában és azon kívül is.

Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon - jelezte Kalocsai Kinga.

Nagy foglalkoztató és nagy befektető a GE hazánkban

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának 1989-es megvásárlása óta van jelen Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben. A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt.

Az MTI információja szerint a GE a fényforrás üzletágban mintegy 5 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.

A GE 2016 januárjában bejelentette, hogy a vállalatcsoport szerkezetátalakítási terve több európai országot is érint, és a 35 ezer munkavállaló közül 6500-at elbocsátanak.

Adótrükk

A GE magyarországi leányvállalata volt az az amerikai multi, amelynek óriási társasági adó-fizetési kötelezettsége keletkezett 2015-ben, amelyre a magyar kormány szabhatta a növekedési adóhitel kedvezményt. Az Alstom energetikai üzletágának integrációja miatt többszörösére emelkedett a GE magyarországi konszolidált árbevétele 2015-ban. A leányvállalat adófizetési kötelezettsége a 2014-es, mintegy 63,96 milliárd forintról 585,35 milliárd forintra emelkedett.