Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal állásfoglalását várja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a KITE Zrt. tulajdonosváltásáról, hiszen a jelenleg ismert vételi ajánlatok közül bármelyik is valósul meg, az nagyon komoly kérdéseket vet fel versenyjogi szempontból - közölte a NAK. Mindenképpen jó a magyar agrárgazdaság szereplőinek, ha van egy integrátor, amely a kicsiket egy bizonyos keretek között összefogja, ugyanakkor nagyon óvatosan kell bánni azzal, hogy ez mekkora gazdasági erőt és kiszolgáltatottságot jelent az egész ágazat számára - olvasható a dokumentumban.

A közleményben a kamara elnöke hangsúlyozza, ha ő lenne a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, akkor egészen biztosan alaposan körüljárná az ügyet.

A Népszabadság október végén írt arról, hogy lezárult az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a tavaly csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt.-ért folytatott harc. A Bige László nagyvállalkozó tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban Guba Sándor, az integrátor középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra. A nitrogénművek a részvények névértékének tízszeresét ígérte, Guba Sándor végül tizennyolcszorosát fizette ki a tulajdonosoknak.

Imre András, a KITE dél-dunántúli régióvezetőjének jogi képviselője korábban közölte, hogy Guba Sándor kifizette a KITE többségi részvénycsomagjának mintegy 14 milliárd forintos vételárát, lezárták a Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. üzletrészeinek átruházását, így Guba Sándor tulajdonába került a két, a KITE-ben összesen 36 százalékos részesedéssel rendelkező társaság.

Mint az kedden a Napi.hu megírta, most még mégis úgy tűnik, hogy egy nevető harmadiké lehet a cég: értesüléseink szerint ugyanis egy külföldi befektető áll a háttérben, és ennek anyagi hátterét felhasználva adott hitelt az OTP az ellenajánlatot adó - és nyertesnek látszó - Guba Sándornak. Persze, nem kizárt, hogy a külföldi befektető kapcsolódhat Csányihoz.

Minden érintettel lezárták a dolgozói részvénycsomag megvásárlásáról szóló megállapodásokat is. A pénzt átutalták, és így további 16 százalékos részvénypakett került a régióvezető kezébe. Ezzel a lépéssorozattal Guba Sándor lett a KITE 52 százalékos tulajdonosa. A KITE eladósorban lévő további 29 százalékos csomagjával kapcsolatban Imre András elmondta, hogy folyamatosan írják alá a tulajdonosokkal a megállapodásokat, és ezt az ügyletet is lezárják legkésőbb a jövő hét elejére.