Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BLT Group Zrt. irányítást szerzett a Balatontourist-csoportba tartozó több vállalkozás felett. Az így létrejött összefonódás vizsgálatára a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított, mert a bejelentési űrlap nem felelt meg a törvényi előírásoknak. A GVH az eljárást lezáró határozatában megállapította, hogy a tranzakció nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt.

Az összefonódást vizsgáló eljárásban felmerült információk alapján feltételezhető, hogy a BLT Group Zrt. már a GVH összefonódással kapcsolatos döntése előtt megszerezte az irányítási jogokat, így megsértette a versenytörvényben szabályozott, a bejelentés-köteles összefonódásokra vonatkozó végrehajtási tilalmat. Ezt a versenytörvény 2017. január 15-e óta hatályos szabályai szerint a GVH külön versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja meg.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely egy alkalommal két hónappal hosszabbítható meg - közölte a hivatal.

Még április 12-én jelentették be, hogy a Konzum Nyrt. 30 százalékos tulajdonában álló Konzum Management Kft. 76 százalékos érdekeltségében lévő BLT Group Zrt. megvásárolja a Balatontourist Kft.-t, a Balatontourist Camping Kft.-t és a Balatontourist Füred Club Camping Kft.-t.

A tájékoztatás szerint a Balatontourist saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül. A társaság saját tevékenységéből származó árbevétele 2016-ban meghaladta az 1,7 milliárd forintot.

A BLT Group Zrt.-ben a Konzum Nyrt. közvetetten 22,8 százalékos, Jászai Gellért pedig magánszemélyként közvetett és közvetlen módon összesen 77,2 százalékos befolyással rendelkezik.

Az ügylethez szükség volt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyére is, amely megszületett és szeptember 6-i dátummal, szerdán került ki a GVH honlapjára. A dokumentum alapján a versenyhivatal úgy döntött, hogy az összefonódás "nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon".

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel