A Kossuth tér megújítása várhatóan 2018-ban ér véget, a kormányzat szeretné rávenni a téren kirendeltséget működtető bankokat - konkrétan az Erstét, a K&H-t, az FHB-t és a Budapest Bankot - fiókjaik eltávolítására - értesült a portál.

Állítólag legkevésbé a tér északi csücskében, a Széchenyi rakpart sarkán álló K&H fiók szúrja a kormányzat szemét, ez valamennyire már kiesik a látogatók útvonalából, a turistamágnes parlamenti látogatóközponttal szemközt lévő Erste, a mellette fekvő FHB, valamint a Vértanúk terénél működő Budapest Bank fiók kipaterolásáról azonban a hvg.hu információi szerint hosszú ideje informális egyeztetéseket folytatnak az érintett bankokkal a kormány képviselői.

A hvg.hu-nak a tárgyalások állását és a kormányzati nyomásgyakorlás módját firtató kérdésere a Budapest Bank azt írta: "a kormányzati szándék, hogy a megújult Kossuth téren elsősorban az ott lakók és a turisták számára vonzó üzlethelyiségek működjenek, előttünk sem ismeretlen", hozzátéve: a bank Kossuth téri fiókjával kapcsolatos stratégiáját üzleti érdekei és társadalmi felelősségvállalása figyelembe vételével alakítja ki.

Az Erste szerint "fiókhálózati stratégiáját a bank üzleti érdekei és az organikus növekedés igényei mellett ügyfelei igényei határozzák meg", továbbá "a lokációk szellemiségét és az ehhez kapcsolódó terveket" is tiszteletben kívánja tartani.

Az FHB Bank nem akart válaszolt a portál megkeresésére. A bank sajtóosztályán annyit mondtak el, hogy Kossuth téri kirendeltségükkel eddig is "sok macera akadt", mert a kiemelt helyen fekvő fiók megjelenésére, portáljára és reklámfelületeire vonatkozóan is szigorúbb szabályokat kellett betartaniuk, mint bárhol másutt az országban.