Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az biztos, hogy a profi labdarúgásra nem szabad költségvetési pénzt költeni" - foglalja össze az újság a Publicus Intézet kutatását, amely szerint a magyarok mintegy 80 százalékának nem kellenek stadionok.

Pontosabban a megkérdezettek 79 százaléka nem ért egyet azzal, hogy első- és másodosztályú focicsapatok állami pénzen kaptak vagy kapnak új stadiont. Érdekesség, hogy még a kormánypárti szavazók is nehezményezik a beruházásokat: a magukat Fidesz-szavazónak vallók 60 százaléka is ellenzi a közpénzből épülő arénákat, és - 10 százaléknyi válaszmegtagadó mellett - csak fele annyian (30 százalék) vannak a támogatók a fideszesek között.

Fontos adat a kutatásból, hogy a vállalatok által látványsportokra költhető társasági adókedvezmény rendszerével sem elégedettek az emberek - ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt -, ugyanis a programmal csak a válaszadók alig 7 százaléka, és a kormánypártiaknak is csak a 15 százaléka elégedett.

A Publicus Intézet friss adatai szerint a magyar választók 72 százaléka, vagyis majdnem háromnegyede szerint az elmúlt évek állami támogatásainak hatására nem javult a magyar labdarúgás színvonala. Érzékletes, hogy a kormánypárti szavazóknak 55 százaléka látja így, csak 27 százalék lát pozitív változást dacára az andorrai és a luxemburgi vereségeknek tavalyról.

A portál számításai szerint stadionépítésra az elmúlt években - a már bejelentett fejlesztésekkel együtt - 400 milliárd forint ment el. Ez azt jelenti, hogy minden magyarnak 40 ezer forintja megy el erre a célra.

Néhány kiemelésre érdemes adat a kutatásból:

 

  • 60 százaléknyi Fidesz-szavazó is ellenzi a stadionokra költött közpénz-milliárdokat
  • 7 százalék tartja jónak a tao-rendszert úgy, ahogy van
  • 11 százalék nevezte helyesnek, hogy a tao-programban magasan Felcsútra jut a legtöbb pénz
  • 25 százaléka szeretne az MSZP szavazóknak olimpiát, igaz, az legkorábban a 2030-as években lehetne

 

A fotó forrása: Juan Salamanca/Pexels.