Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több befektető is érdeklődik a Mátrai Erőmű Zrt. 73 százalékos részesedésének megvásárlása iránt. Az eladók az erőmű német tulajdonosai: az RWE Power AG energetikai multi és az EnBW Trust e.V. A társaságban a magyar állami MVM Zrt.-nek 21,7 százalékos, míg egyéb részvényeseknek 1,2 százalékos befolyása van.

A Világgazdaság április elején még arról írt, hogy öten pályáznak, s közülük ketten meg is adnák azt az árat, amit a német tulajdonosok kérnek az ország második legnagyobb áramtermelőjéért.

A mérlegadatok alapján az erőműcég saját tőkéje megközelíti a 100 milliárd forintot, árbevétele 98 milliárd, adózott eredménye közel 11 milliárd volt 2015-ben. Ebből a tulajdonosok 10 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek - írta korábban a lap.

A 444.hu friss értesülései szerint négyen tettek ajánlatot, az MVM Zrt., a magyar érdekeltségű MET AG leányvállalata, a felcsúti polgármester Mészáros Lőrinc Mészáros és Mészáros Kft.-je és a cseh EPH (Energetikai és Ipari Holding).

A Mátrai Erőmű tulajdonosai
TulajdonosSzázalék
RWE Power AG50,92
Magyar Villamos Művek Zrt.26,15
ENBW Trust e.V.21,7
Egyéb részvényesek1,22
Forrás: mert.hu

Új szereplő lép színre az energetikában?

Mészáros Lőrinc elképesztő sebességgel vásárolt mindenfélét az utóbbi években, épít vasutat, stadiont, foglalkozik mezőgazdasággal, van tévéje és lapkiadója, kempingje és szállodája, focicsapata itthon és Horvátországban, viszont az energetikába eddig még nem tette be a lábát. Egy új szereplő megjelenése a piacon politikai jelentőséggel is bírna, és Mészáros Lőrinc esetében ez különösen érvényes, hiszen a közbeszerzéseken elért sikerei alapján jelenleg ő a kormány kedvenc nagyvállalkozója - jegyzi meg a 444.hu.

Mészáros Lőrinc vagyonát a Napi.hu kiadásában a múlt héten megjelent A 100 leggazdagabb 2017-es listája mintegy 120 milliárd forintra becsülte, amely közel százmilliárdos növekedést jelent az előző évhez képest.

A szomszédban már ott van Mészáros

A Mátra Erőmű Ipari Park területén valósul meg Mészáros és a Duna Aszfalt-tulajdonos Szíjj László Visonta Projekt Kft.-jének búzafeldolgozó üzeme. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás alapkövét a múlt héten tették le. (Az ipari parkban bioetanol gyár is létesülne.) A beruházáshoz és az üzem működtetéséhez a visontai Mátrai Erőművel kötött megállapodás alapján hulladékgőzt és tranzit nélküli elektromos áramot vesznek igénybe - jelentették be a múlt héten. A beruházás az üzleti tervek szerint 20 milliárd forint éves árbevételt hoz. A kormány 20 millió euróval támogatja a búzakeményítő gyár építését, a befektetők 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik. Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel.

A visontai telephelyű Mátrai Erőmű Zrt. a magyar villamosenergia-rendszer egyik megbízható alapegysége. Fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 950 MW beépített teljesítménnyel rendelkező Mátrai Erőmű az ország legnagyobb széntüzelésű erőműve - olvasható a társaság honlapján.

A Mátrai Erőmű iránt korábban intenzíven érdeklődő MVM Zrt. a 444.hu információi szerint már nem akarja megszerezni az áramtermelőt, és nincs meg a kellő politikai támogatása a bevásárlásnak.

A svájci székhelyű energiakereskedő MET AG magyarországi leánya azonban komolyan gondolja, hogy megvenné az erőművet. A MET AG legnagyobb tulajdonosa a Mol Nyrt., de több magyar üzletember is érdekelt benne: Garancsi István, Nagy György, Csányi Sándor és Lakatos Benjámin.

A MET 2011-2015 között a gázvezetékek használatát szabályozó miniszteri rendeletek nyomán kivételezett helyzetbe került a magyar energiapiacon. Azóta is terjeszkednek Magyarországon, megvették a Dunamenti Erőművet és a Magyar Telekommal közösen is árulnak gázt, illetve a Mollal együtt benne vannak egy orosz-ukrán gázolajvezeték működtetésében is - hívja fel a figyelmet cikkében a 444.hu.

A prágai központú EP Holding a negyedik érdeklődő. Ez a cég a legnagyobb távhőszolgáltató Csehországban, és komoly pozíciói vannak a szlovák földgáz- és árampiacon is. Magyarországon is megvetették a lábukat, amikor 2015-ben megvásárolták az elsősorban távhőben érdekelt Budapesti Erőművet.

Mészáros a Molt piszkálhatja?

Az elmúlt években többször is felmerült az igény a kormány körül, hogy a Mol (és a vele szoros szövetségben lévő OTP-csoport) ellen fel kellene építeni egy másik energetikai (és pénzügyi) óriást, hogy ne összpontosuljon túl nagy hatalom ott, ahol Orbán Viktor csak részben képes kézben tartani a helyzetet. Az ügyről és az energiapolitikai változásokról a 444.hu-n olvashat értesüléseket.