Bár a késett napok száma javuló képet fest, növekedett azon számlák aránya, amelyeket késve fizettek ki. Igaz, az utolsó negyedévekben jellemzően magasabb a határidőben fizetett számlák aránya, mint az év többi időszakában, azonban a 63,46 százalékos mutatót - amely a határidőben fizetett számlák arányát mutatja szeptember végéig - már elég nehéz lenne felhúzni a tavalyi szintre - írja elemzésében a Bisnode.

Méréseik alapján az év első háromnegyedében kissé szigorodott az átlagos számlafizetési határidő Magyarországon, mivel 27,4 napról 26,3-re csökkent a számlák kiegyenlítésére adott idő. Ez a tendencia nem indukálta az átlagos késedelem növekedését, ami így 15,5 napra csökkent.

Nemcsak az átlagos késedelem és fizetési határidő csökkent azonban 2016-hoz képest; a határidőben fizetett számlák részaránya is mérséklődött, számszerűen 3,15 százalékponttal romlott, ami a korábbi évek szerényebb mozgásaihoz képest nem elhanyagolható - olvasható a közleményben.

Forrás: Bisnode

A legkisebb fizetési határidőt a művészettel, szórakoztatással és szabadidős tevékenységgel foglalkozó cégek körében tapasztalható, ahol nem éri el a 15 napot sem a számlák lejárati dátuma és a kiállításuk közötti időszak.

Ugyancsak szigorú - 18 nap alatti - fizetési határidőt alkalmaznak a bútorgyártó, a szálláshely-szolgáltató és vendéglátóipari, valamint az egyéb és az egészségügyi szolgáltatást nyújtó cégek is. Nem véletlen, hogy innen került ki az az iparág is - nevezetesen a bútorgyártás - ahol a késve fizetett számlák aránya a legmagasabb, hiszen ebben a szektorban nagyjából csak minden második számlát fizetnek ki határidőn belül, igaz, a tavalyi évben a papíripar még ennél is rosszabbul teljesített - jegyzik meg a szakértők.

A legmagasabb fizetési határidővel dolgozó ágazatok I-III. n.é.

ÁgazatÁtlagos fizetési határidő (nap, 2016)Átlagos fizetési határidő (nap, 2017)
1.Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása40,3742,45
2.Gépipar39,635,7
3.Vegyi anyag, gyógyszer termékek gyártása, kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás42,235,39
4.Papíripar34,5532,08
5.Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat30,8229,29

Forrás: Bisnode

A legmagasabb arányban a bányászattal foglalkozó cégek rendezik határidőben a kötelezettségeiket, ők ugyanis négyből három számlát legkésőbb a lejárat napján kifizetnek. Ugyanakkor nem ez az iparág kapta a leghosszabb fizetési határidőt a magyar piacon az elmúlt időszakban, hiszen a szektor fizetési fegyelme 23 napos átlagos határidő mellett volt ennyire kiemelkedő.

A legnagyobb fizetési határidővel továbbra is a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén, a gépiparban és a vegyiparban lehet számolni, bár közülük már csak a lista élén álló számítástechnikai szektorban haladja meg a 40 napot a mutató. Az ötödik leghosszabb határidőt kapó mezőgazdaságban pedig a 30 napot sem éri el a szektor átlagos fizetési határideje; itt is érezhető tehát a cikk elején már kiemelt szigorodás.

A papíriparban tavaly igen magas (35 nap körüli) volt az átlagos fizetési határidő, és a második legalacsonyabb volt a határidőben kifizetett számlák részaránya. Idén viszont a 32,08 napra csökkenő határidő mellett több mint négy százalékpontot javított az ágazat a rendben fizetett számlái arányán, bár még ezzel az eredménnyel is a sereghajtók táborát gazdagítja.

A mérések viszont még messze nem jelentik azt, hogy mostantól biztosan gyorsabban juthatnak pénzhez, ugyanis jelentős különbség lehet például a cégek összetételében a jobban fizetők között is. Gyakori jelenség például, hogy nagyobb méretű, így az iparágra jelentős befolyással lévő cégek erős tőkeszerkezettel megtehetik, hogy hosszú fizetési határidőkkel számláznak, ezzel kedvezve ügyfeleiknek. Egy ilyen, arányaiban sok számlát kibocsátó vállalat pedig kicsit szigorítva az egyébként túl hosszú fizetési határidején, máris hatással lehet az országos átlagra. Ugyanakkor érezhetően ettől függetlenül a legtöbb cég nem feltétlenül változtatott a számlakiállítási szokásain - jegyezte meg közleményében a Bisnode.