A Skoda szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a BKK által nyilvánosan közzétett, az anyacéggel és magyarországi leányvállalatával, a Ganz-Skodával kapcsolatos állításokat tartalmazó állítások miatt perelnek.

Felidézték: a BKK kétségbe vonta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) határozatát, amely kimondta, hogy a központ jogsértő módon zárta ki a budapesti villamostenderből az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtó Ganz-Skoda Zrt.-t. Ezen túl a BKK a közleményben gyanús, nem átlátható "offshore hátterű cégnek" nevezte a Skodát.

A Skoda szerint a BKK teljes egészében alaptalan és valótlan vádakat fogalmazott meg, amelyek alkalmasak a társaság jó hírnevének megsértésére. Vitézy Dávidot, a BKK vezérigazgatóját levélben tájékoztatták, hogy szerintük az ilyen eljárás nem egyeztethető össze a jóhiszemű és tisztességes eljárás alapelvi követelményeivel, és alkalmas lehet arra, hogy a Skodának jelentős kárt okozzon. Ezért felszólították a BKK-t, hogy október 30-án délig vonja vissza a megfogalmazott valótlan állításokat. Mivel eddig ez nem történt meg, bírósághoz fordultak.

Hangsúlyozták, hogy a gyártó az Európai Unióban működő és adózó, teljes egészében átlátható tulajdonosi szerkezetű, jogkövető gazdasági társaság. Magyarország mellett Németországba, Olaszországba, Észtországba is szállítottak már járműveket, ezek az ajánlatkérők átláthatónak találták a cseh magánszemélyek tulajdonában álló céget.

A BKK korábban azt közölte, hogy a KDB határozata alapján nem zárhatja le a villamosbeszerzés értékelését, és egyelőre nem kötheti meg a szállítási szerződést az eljárás nyerteseként korábban kihirdetett spanyol szállítóval.

A BKK a fővárosi önkormányzat megbízásából, uniós források felhasználásával februárban indított közbeszerzési eljárást 37 új, alacsonypadlós villamos beszerzésére. A kocsiknak 2015 végéig kell forgalomba állniuk az átépülő vonalakon.

Négy cég adott érdemi ajánlatot, a Skoda és a Stadler ajánlatának érvénytelensége miatt a legjobbat - a német Siemenst megelőzve - a spanyol CAF adta. Ezután a cseh Skoda közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezett ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása miatt.

A BKK a Skodát szakmai alkalmatlanság, műszaki meg nem felelés és aránytalanul alacsony ár miatt zárta ki - áll a BKK korábbi közleményében. A KDB egyik vitatott elem tekintetében sem mondta ki, hogy helytelen döntés született, hanem további vizsgálatokat kért.