Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A K&H Bank 2017 első hét hónapjában összesen 57 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt, ez 33 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Így ma már minden hatodik lakáshitelt a bank folyósítja, az új folyósítású jelzáloghitelek piacán 15 százalék a részesedéssel rendelkezik, míg a súlya 16,1 százalék az új folyósítású lakáshiteleknél.

Pörög a csok

A bővülésben fontos szerepe van az állami támogatásoknak is: július végéig a banknál összesen 6,4 milliárd forint támogatást igényeltek a lakossági ügyfelek, ez éves összevetésben 34 százalékos gyarapodásnak felel meg - sorolta a számokat Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A banknál az állami támogatásokon belül az igénylések 75 százaléka a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) célozta meg. Folyamatos emelkedést követően az igénylések 13 százaléka már az úgynevezett csok extrára irányult, amelynek keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes thm-es hitel igényelhető. A lakáscélú beruházáshoz igényelhető áfa-visszatérítés pedig 11 százalékos arányt képviselt.

Az igényelt támogatások átlagos összege 2,3 millió forintról 2,8 millió forintra emelkedett egy év alatt (ebből a 10 millió forintos vissza nem térítendő csok támogatás értéke 2,7 milliárd forint), az igénylő ügyfelek átlagos életkora pedig 37 év. A támogatások nagy részét, azaz a kétharmadát még mindig használt lakás vásárlásához igényelték az ügyfelek, egyharmadát pedig új lakóház építéséhez, illetve új lakás vásárlásához.

Lesz még feljebb

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben, így a lakáshitelezésben továbbra is két számjegyű növekedést vár a K&H, a bank szakértői ennek ellenére nem tartanak attól, hogy egyelőre túlzottan eladósodnának a háztartások. A lakosság ugyanis a válság miatt óvatosabb lett, illetve fékek is vannak a rendszerben, ilyen például a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás.

A K&H-nál jelenleg a három- és az ötéves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel érhető el, de már megszerezték a fogyasztóbarát minősítést a 10 éves hitelre is. Ilyen hitelek iránt mintegy 4 milliárd forintnyi hitel felvétele iránt érdeklődtek szeptemberben az ügyfelek, átlagosan 10 millió forintot hitelt szeretnének felvenni, szemben a 8,8 milliós átlaggal - mondta az igazgató.

A bank nem tervezi, hogy ennél is hosszabb kamatperidusú hitelekkel jelenik meg - mondta az értékesítési vezető a Napi.hu kérdésére. A 2020 végéig élő kedvezményes lakásáfa kapcsán Rajna úgy fogalmazott: a K&H által finanszírozott nagyprojekteknél egyelőre  nem látnak problémákat vagy megtorpanást, e cégek vélhetően tartani tudják majd a határidőket, rendelkeznek a szükséges munkaerővel. A kedvezményes áfakulcs meghosszabbítása pedig egyelőre kérdéses.

Címlapkép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel