A sietség oka, hogy az adótörvények változása miatt erre csak akkor van lehetőség, ha a szerződést még 2018. december 31-ig megkötik vagy adott esetben módosítják a meglévőt. Becslések szerint jelenleg több tízezer cég 1,5-2 millió dolgozója és családtagja kap most munkáltatói juttatás keretében védelmet.

Alapjaiban alakította át a kormány a béren kívüli juttatási rendszert 2019-től, így jövőre megszűnik a vállalati juttatás keretében adható kockázati biztosítások adómentessége is - amely 2012-től élt - és normál bérként kell megfizetni utána a közterheket. A kockázati biztosítások és a korábban egyes meghatározott juttatásként adóköteles díjú biztosítások adókötelezettségére a 2018. december 31-én hatályos szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre - de legfeljebb 2019. december 31-éig - megfizetett biztosítási díjakra lehessen alkalmazni. Magyarul: az évforduló időpontjáig kedvező adózás mellett maradhatnak fenn a szerződések.

Éppen ezért érdeke a vállalatoknak, hogy ha még a teljes 2019-es évre adó- és járulékmentesen (erre havonta a minimálbér 30 százalékáig van lehetőség) szeretnének vállalati juttatás keretében kockázati személybiztosítást adni a dolgozóiknak, akkor 2018 végéig megkössék a szerződést. Most van itt a lehetőség arra, hogy a már futó, régebb szerződéseket a cégek felmondják, átgondolják a módosításokat, és ha kell, változtassanak a szolgáltatások tartalmán. A megkötött szerződések díjait ugyanakkor csak a normál ütemezés szerint, azaz 2019-ben kell megfizetni. Ezt most mindenkinek érdemes meglépni - mondta Oláh Attila, a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége (Mabisz) Egészség-, baleset- és kockázatelbírálói tagozatának elnöke a pénzügyi portálnak.

Tavaly egészségbiztosításból mintegy 13 milliárd forint díjbevétel folyt be a biztosítókhoz, ennek 80-90 százaléka volt szolgáltatásfinanszírozó biztosítás. Becslések szerint ebből mintegy 9 milliárd forintot ki is fizettek a biztosítók a különböző egészségügyi szolgáltatásokra és vizsgálatokra. Ezen felül a többi kockázati biztosítás keretében is több milliárd forintot fizettek ki 2017-ben a biztosítók a dolgozóknak kárkifizetésként (például haláleset, baleset miatt.)