Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Patai Mihály a kormányzat törekvéséről, hogy a bankrendszer többsége magyar kézbe kerüljön annyit mondott: az valójában a nemzetközi példák alkalmazása a magyar viszonyokra - itt amerikai, francia és német példákat hozott fel. Az etatizmust nem Orbán Viktor kezdte, csak felismerte az idők szavát - mondta a bankszövetség első embere a napilapnak.

Az erős, magyar tulajdonú bankok beleilleszkedhetnek abba a miniszterelnöki elképzelésbe, amely - koreai vagy épp török mintára - multivá váló magyar vállalatok, nemzeti csillagok felépülésére alapoz - tette hozzá az elnök.

A Magyar Bankszövetség számításai szerint a következő években a szektor profitja nagyjából 300 milliárd forint lehet, ami a 3000 milliárd forint feletti össztőkevolumen alapján 10 százalék közeli tőkearányos nyereséget jelenthet.

A kormánynak fel kell vázolnia a bankadó további csökkentésének következő időszakra vonatkozó tervét, illetve az olyan extra terhek átgondolását, kivezetését, mint a tranzakciós illeték. Ez utóbbi esetben kifejezetten elhibázottnak tartjuk, hogy miközben a kabinet sikeres lépéseket tesz a feketegazdaság visszaszorítására, addig az illegális pénzmozgásokat teljesen kiszűrő elektronikus fizetés terjedését még most is akadályozza ez az extra teher - mondta a bankár.

Patai szerint a budapesti ingatlanpiacon már egyértelmű jelei vannak a lufi kialakulásának. Az új lakások árának további megugrását mérsékelhetné, ha az új kabinet első döntései között 2019 utánra is biztosítaná a kedvezményes áfát az építőiparnak.

A kis- és középvállalati hitelezés élénkítése érdekében a bankszövetség garanciarendszer továbbfejlesztésére és tőkeprogramok indítására tett javaslatot a kabinetnek. A nagyvállalati hitelezés erősítése érdekében pedig az extra terhek - például a bankadó - leépítését kérik, mivel ezek miatt jelenleg a magyar bankok árazása hátrányosabb, mint a külföldi versenytársaké.