Egymást érik a hitelkártya-akciók, a kedvezmények azonban egyre soványabbak. A legutóbb az Erstéről derült ki, hogy a Wizz Air hitelkártyák bónuszát a felére csökkentette, a normál vásárlások után 100 forintonként csupán 1 pont, a Wizz Airnél elköltött szolgáltatások után 2 pontot írnak jóvá, ráadásul ezeket a pontokat csak a légitársaságnál lehet beváltani. A maximális jóváírás összegét is csökkentette a cég, alapesetben 250 ezer forintnyi költés után járnak a pontok. A jóváírási limitet havi előfizetési díjért egyébként meg lehet növelni. Az új igénylők továbbra is megkapják a 20 ezer pontos bónuszt, amit beválthatnak repülőjegyre vagy más szolgáltatásra.

Soványodnak az akciók

A kedvezmények csökkentése általános jelenség. Néhány éve még 2-3 százalékos jóváírást kínált több bank is a kártyahasználóknak, jelenleg viszont általában csak 1 százalékot fizetnek, azt is korlátokkal. Ráadásul míg néhány éve általában beetetés jelleggel gyakran elengedték a bankok az első éves kártyadíjat is, most ez sem általános. Legfeljebb a kedvezmények összegyűjtésével nullázhatja le az ügyfél a több ezer forintos kártyadíjat.

Az 1 százalékosnál nagyobb kedvezmény csak egyes szolgáltatásokra vagy a presztízskártyáknál érhető el. Az OTP például, amely 10 ezer forintot ad azoknak, akik Bonus hitelkártyát igényelnek most, a normál Bonus hitelkártya költései után 1 százalékos visszatérítést ígér, ezen felül akciósan visszavonásig, az adott évszaknak megfelelő típusú üzletekben történt vásárlások után +2 százalék, tehát összesen 3 százalék visszatérítést ad. A Bonus Gold kártya viszont drága, az éves díja az első évben 8462 forint, a második évtől pedig a 16,5 ezer forintot is meghaladja.

Elmúlt a karácsony

Akciók ide, akciók oda, a hitelkártyapiac alapvetően nem megy jól, sőt stagnál Magyarországon. A kártyák száma a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 1,3 millió körül jár, amit a karácsonyi szezonban tudnak csak 1,4 millió fölé tornázni a bankok. Hiába adnak el a hoszteszek több tízezer kártyát az év végén, az eredmény tiszavirág életű: tavaly az első negyedévben több mint 120 ezerrel csökkent a hitelkártyák száma. Ráadásul, aki megtartja a kártyáját, azon is egyre kevesebbet keresnek a bankok. A kártyahitelek volumene tavaly decemberben csak 153,4 milliárd forint volt, ebből a kamatozó követelés mindössze 95,8 milliárdot tett ki, ami a statisztika kezdete, 2015 óta a mélypontnak számít. 2015-ben még 145 milliárd forint körül volt a kamatozó kártyahitelek mennyisége.

Márpedig ha nem fizet kamatot az ügyfél, akkor nehéz rajta nyereséget elérni. Az OTP új akciójában is csak az kapja meg a 10 ezer forintos visszatérítést, aki úgynevezett azonnali részletfizetést is beállít, amelynek a minimális futamideje 2 hónap. Igaz, ezt a visszatérítéshez elég igényelni, igénybe venni nem muszáj. Ha élne a részletfizetési lehetőséggel az ügyfél, akkor mindenképpen fizetni fog kamatot a tartozásra, a thm mértéke pedig az OTP-nél 32,9-35,5 százalék között van.

Előnyben a külföldre utazók

Az akciókkal a bankok a sokat utazó ügyfeleket szeretik megcélozni. Nincs is nehéz dolguk, hiszen sok külföldi szállásadó, autókölcsönző elvárja, hogy hitelkártyával rendelkezzen a kliensük, a betéti kártyát sok helyen nem fogadják el. A K&H is a külföldre tartókat próbálja becserkészni, a World Master kártyája mostani akciójával. Az új ügyfelek külföldön vásárolva 5 százalékos jóváírást kaphatnak, szintén 5 százalékos visszatérítés jár az utazással kapcsolatos kiadásokra például a repülőjegyre, szállodára, emellett 1 százalék a tankolásra. A havi jóváírás ennél a kártyánál legfeljebb 5 ezer forint lehet, ezt kihasználva viszont levásárolható az elég borsos 13900 forintos éves kártyadíj. Az UniCredit hitelkártyáival az autót bérlők járnak különösen jól, az egyik kölcsönző tarifáiból 20 százalék kedvezményt kaphatnak.

Néhány hitelkártya kondíciója
HitelkártyaVisszatérítésÉves kártyadíj első év/második évtől
OTP Bonus1%, max. évente 30 000 Ft, évszakonként változó termékekre +2%4084
OTP BonusGold1% (2%), max. évente 50 000 Ft, évszakonként változó termékekre +2%8462/16504
K&H World Master5% utazásra, 5% külföldön, 1 % tankolás, max. havi 5000 Ft13900
Erste Wizz Air1 pont/100 forint, Wizz Airnél költve 2 pont/100 forint5622
CIB Gold Master1%, egyes termékeknél 2%, max. évente 50 000 Ft15800
Raiffeisen OneCard1% élelmiszerre, 3% műszaki cikkre, 5% változó ajánlatokra6765
MKB Energia Plusz1%, 10 % NKM-számlákra, számlánként max. 1000 forint4900
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

A kereskedőkön, szolgáltatókon nyernek

Míg az általános visszatérítés összege általában az 1 százalékot ritkán haladja meg, vannak olyan hitelkártyák, amelyeknél egyes szolgáltatásokra jóval magasabb kedvezményt kapnak az ügyfelek. A bankok a visszatérítést nem a saját pénzükből fizetik ki, hanem a kereskedőtől vagy szolgáltatótól kapott jutalékból adnak vissza az ügyfélnek. A mérték néha elképesztő. A Raiffeisen OneCardje például élelmiszereknél, szupermarketekben csupán a szokásos 1 százalékot téríti vissza, műszaki cikkeknél már 3 százalékot, egyes szezonálisan változó szolgáltatásoknál, áruknál pedig 5 százalékot fizet.

Még magasabb visszatérítésekre számíthatnak bizonyos co-branded, közös márkanév alatt futó kártyák birtokosai. A Budapest Banknál széles a paletta ezekből a kártyákból, van köztük a Tescóval, a UPC-vel, az Aegonnal, az Euronicsszal és a Főgázzal közös plasztiklap is. A Tescóban jelenleg tejterméket vásárolhatnak a hitelkártyások 20 százalékos diszkonttal, a UPC-s és főgázos kártyával rendelkezők a rezsiszámlákból kaphatnak 6 százalékos árengedményt, az aegonos hitelkártyák birtokosai biztosítást köthetnek 3-5 százalékkal olcsóbban.

Megéri az MKB-nemzeti közművek konstrukció

A legnagyobb extra rezsicsökkentés az MKB Energia Plusz hitelkártyával érhető el, a gáz- és a villanyszámlából is 10 százalékot kaphat vissza az ügyfél az NKM Földgázszolgáltató Zrt. és az NKM Áramszolgáltató Zrt. részére adott csoportos beszedési megbízások összegéből sikeres teljesítés esetén. Emellett a szokásos egy százalékos visszatérítés is jár a többi vásárlásra.