Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Francia többségi tulajdonból hamarosan amerikai kézbe kerülhet a Magyar Lapterjesztő Zrt., azaz a Lapker - értesült a Napi.hu. Úgy tudjuk, ez év eleje óta folynak a tárgyalások. A francia tulajdonos öt országból vonulna vissza: a kanadai, spanyol, a svájci és a belga piacnak is búcsút intenek. Eredetileg három amerikai pénzügyi befektető érdeklődött, közülük kettő visszalépett, a tulajdonosváltás vélhetően 2015 januárjától történik meg - értesült lapunk.

Miután az öt országban meglévő részesedést egyben adnák el, a Magyar Posta Zrt. nem is jöhet szóba vevőként, ám a cég lapterjesztési üzletága akár profitálhat is a változásokból - vélik iparági szakértők. Az új tulajdonos ugyanis - mivel pénzügyi befektetőről van szó - abban lehet érdekelt, hogy minél gyorsabban, minél többért adjon majd tovább szerzeményén, az átalakítások pedig nem feltétlenül tesznek jót majd a Lapker üzletmenetének.

Információinkat a Lapker nem kívánta kommentálni, ahogyan a cég pénzügyi teljesítményének tavalyi romlását sem. A Céginfo.hu adatai szerint a társaság 80 százaléka jelenleg a Lagardere Services Distribution S.A.S., 15 százaléka a magyarországi lapkiadók által birtokolt KVK Kiadói Vagyonkezelői Kft. tulajdonában van, a többin Sanoma Budapest Kiadói Zrt., az Axel Springer Budapest Kiadó Kft., a Ringier Kiadó Kft., a Népszabadság Kiadó és Nyomdaipari Zrt. és a HVG Kiadói Zrt. osztozik.

Jelmagyarázat: zöld nyíl: jogelőd; fekete nyíl: tulajdonos

Odacsapott a trafiktörvény

Az elmúlt évben - a korábbi esztendők növekedése után - jelentősen, bő tizedével, tízmilliárd forinttal esett vissza a Lapker-csoport konszolidált árbevétele, amely nem érte el a 78,9 milliárd forintot. Ezzel párhuzamosan az üzemi és az adózás előtti eredmény is látványos esésbe váltott, a mérleg szerinti veszteség pedig az egy évvel korábbi háromszorosára, 666,4 millió forintra ugrott.

Újságos helyett reptéri bolt

A Wall Street Journal először tavaly decemberben számolt be arról, hogy a Lagardere eladná kanadai és európai lapterjesztési üzletágait, az ügyletet pedig már 2014 első felében lezárná.

A cég már jó ideje igyekszik elszakadni a nyomtatott lapok piacától: 2011-ben eladta nemzetközi magazinokból álló portfólióját a Hearst Corp.-nak, illetve értékesítette az Elle magazin több külföldi piacon történő kiadásának licenszét. A cég megvált az Airbusokat gyártó EADS-ban és Canal Plus fizetős tévészolgáltatóban lévő pakettjétől is. Mindezzel párhuzamosan az utazókat kiszolgáló kiskereskedelmi tevékenységre koncentrál, legutóbb az amszterdami és a római reptéren működő több üzlet üzemeltetőit vásárolta fel, illetve a tévéműsor-gyártásban is erősíteni kívánja pozícióit.

A cég bevétele annak ellenére csökkent, hogy a cég az év folyamán az LDS Kft.-ben és a Sprinter Kft.-ben is 100 százalékos tulajdonosi részesedést szerzett. E cégek révén ugyan a csomagküldő szolgáltatás árbevétele az egy évvel korábbi hétszeresére, 1,27 milliárd forintra nőtt, ám ez nem tudta ellensúlyozni a dohányárukon elszenvedett több mint tízmilliárd forintos, a hírlapoknál bekövetkezett hárommilliárdos, valamint a telefonkártya- és mobiljegy-értékesítéseknél produkált közel négymilliárdos forgalomkiesést. A dohánykereskedelem kvázi megszűnése nyomán a reklámbevételek is drasztikusan csökkentek. A belföldi forgalom így több mint 16 százalékkal zuhant, ám a képen az export felpörgetésével sikerült javítani. A dohánykereskedelem kiesése az év végi készletek alakulásában is tetten érhető: míg 2012-t 3,9 milliárd forintos dohányáru-készlettel zárta a cég, addig az elmúlt évet mindössze 0,02 milliárd forint értékűvel.

Bezárt standok, milliárdos osztalék

A csoport kedvezőtlenebbé vált helyzetét mutatja az is, hogy mintegy 18 millió forintot az átszervezés miatti végkielégítésekre, nem egészen negyedmilliárdot pedig a trafiktörvény miatti boltbezárások várható eszközkivezetéseire és a vitatott bérleti kötelezettségekre, perköltségekre tettek félre.

Az adózott eredmény az egy évvel korábbi bő felére, 1,29 milliárd forintra esett. A tulajdonosok viszont több mint 2,1 milliárd forint osztalék kifizetését határozták el az idén márciusi közgyűlésen úgy, hogy 1,96 milliárdot a tavalyi mérleg szerinti eredményből a többit pedig az eredménytartalékból fedezik. A nyereséget meghaladó osztalékra már 2012-ben is volt példa: akkor a 2,44 milliárdos adó utáni profittal szemben 2,67 milliárd forint osztalék állt, így lett mínuszos a mérleg szerinti eredmény. Utóbbi veszteség 2012-ben 223 millió forintot tett ki, ami egy évre rá a háromszorosára hízott.