Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Január 24-én, alig négy nappal azután, hogy 75 éves korában elhunyt Andy Vajna fillmmogul, a TV2 Média Csoport Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott. A helyszín érdekes módon nem a csatorna zuglói, Róna utcai székházában és nem is a Vajna-tulajdonú vállalatok Rákóczi úti főhadiszállásán. Hanem abban az Andrássy út 59. szám alatti villaépületben volt, ahol Mészáros Lőrinc tőzsdei társaságainak központja is van - írja cikkében a Válaszonline.hu.

A portál a cégbíróságon leadott dokumentumok alapján több irányításbeli változásról is beszámol: az igazgatóság egy másik tagja, az Echo Tv vezéreként is működő Vaszily Miklós lett a TV2 elnöke. A hírcsatorna korábban Mészáros Lőrinc áttételes érdekeltségébe tartozott, majd tavaly év végén került a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) birtokába. Vaszily korábban az Origo Zrt. vezérigazgatói pozícióját is ellátta, majd az Echo előtt a közmédiához igazolt.

A megújult igazgatóság tagja lett továbbá a Mészáros-féle tőzsdei cégek jogi képviseletét ellátó Kertész Tamás József, valamint a felcsúti expolgármester érdekeltségeivel régóta szimbiózisban működő Duna Aszfalt Kft. ügyvédje, Czira Szabolcs Sándor. A Válaszonline őket a milliárdos érdekeltségéhez sorolja, ahogy az MKB Bank már korábban a tanácsba került képviselőjét, Barna Zsoltot is, aki azóta van jelen, hogy az Eximbank hitelét lecserélték a pénzintézetére a TV2-nél.

A lap feleleveníti, hogy az igazgatóságban az átrendezéssel négy-négy egykori Vajna- és Mészáros ember van az irányításban. Ugyanis megmaradt a döntéshozók között Dirk Gerkens, Rákosi Tamás és Horváth Balázs, valamint Vajna korábbi állandó cégtársa, az amerikai Samuel R. Falconello.

A testületen azért dönthettek a filmügyi biztos hagyatékának rendezése előtt, mert a milliárdos csak üzleti áttéteken keresztül birtokolta a TV2-t, így voltak olyanok, akik rendelkeztek a szükséges aláírási joggal. A Mészáros-Vajna TV2-es helycseréről már korábban is jelentek meg pletykák, amelyeket a portál most igazoltnak tekint.