A Napi.hu által elsőként megírt aranyhamisítási ügy - vagy más szakértők szerint csalás -  egyik "koronatanúja" a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) kérdésünkre azt válaszolta: nem végeztek aranytárgy- vagy aranytömb-hitelesítést a hamisítási botrány főszereplőjének, a ma már felszámolás alatt álló Kézizálog Zrt.-nek, amely egy sor magánembert és céget vert át aranynak látszó trombitaréz tömbbel.

A rendelkezésünkre álló dokumentumok szerint azonban ez nem igaz: 2012-ben több alkalommal is adtak ki ilyen tanúsítványt - ezek közül kettőt cikkünk végén Ön is megnézhet, ha lejjebb görget. Sőt, egyes információk szerint jelenleg is kétszáz kilónyi, aranynak "látszó" tárgy van náluk.

Alább a kérdéseink és a Nehiti által küldött válaszok:

1, Szerepel-e a hivatal listáján a Kézizálog Zrt.? Ha igen, mióta?

Nem. A Kézizálog Zrt. 2002. július 11. és 2015. április 16. között szerepelt a hatóság nyilvántartásában; 2015. április 16-n a a hatóság a cég kérelmére határozattal törölte a céget a nyilvántartásból.

2, Végeztek-e aranytárgy-hitelesítést ennek a cégnek? Legutóbb mikor?

Hitelesítést a hatóság a Kézizálog Zrt. részére soha nem végzett, így természetesen aranytárgy hitelesítést sem.

3, Végeztek-e aranytömb-hitelesítést a cégnek és milyen mennyiségben az elmúlt három évben?

Ahogy a 2. számú kérdésre adott válaszunkból is kiderül, a hatóság semmilyen hitelesítést - így természetesen aranytömb hitelesítést sem - végzett a Kézizálog Zrt. részére."

Valaki nem mond igazat

A fenti, augusztus 11-én befutott tőmondatos válaszokkal csak egy a baj: nem igazak. A Napi.hu birtokába került bizonylatok szerint ugyanis 2012-ben legalább hét alkalommal végeztek vizsgálatot a Kézizálog Zrt. megbízásából. Az áprilisban keltezett eredményközlések tanúsága szerint 7-7 mintát vizsgáltak fúrt aranymintát a cégnek - majd adtak ki ezekről vizsgálati eredményt. A lapunk birtokában levő jegyzőkönyvek szerint mindössze három mintáról derült ki az, hogy "inhomogén", a többit rendben találták.

A hatóság számára azonosítás miatt megküldtük a jegyzőkönyvek sorszámát és megkérdeztük, hogy ezek valódiak-e, s mit tartalmaznak. Kérdéseinkre már egy hete nem kapunk választ. Így adódik a kérdés: a hatóság hazudott, nem mondott igazat vagy egyszerűen félrevezette a közvéleményt akkor, amikor kérdéseinkre nemleges válaszokat adott?

Mindez különösen kínos ügy, mert Magyarországon ez a hivatal jogosult nemesfémek vizsgálatára és a nemesfémtárgyak vagy tömbök hitelesítésére. E bizonyítékok birtokában bizony megkérdőjelezhető a hatóság szavahihetősége és hitelessége is - arról nem is beszélve, hogy egyes vélemények szerint felvetődhet bizonyos összefonódás lehetősége is.

Mi van két mázsa arannyal?

Másként ugyanis hogyan lehetne magyarázatot találni arra, hogy miért és hogyan őrizhet a hatóság 200 kilogramm - mintegy kétmilliárd forint értéket képviselő - valódi vagy hamis aranytömböt? Tudomásunk szerint ugyanis az egyik károsult cég tulajdonaként szereplő komoly tétel már több hónapja "dekkol" a hatóságnál. Arra a kérdésre, hogy ez az arany valódi vagy sem, máig nem sikerült választ találnia és adnia a szervezetnek. Annak ellenére sem, hogy a Napi.hu információi szerint az ügyben nyomozást végző szervek és a tulajdonos, vagy annak tekintett cég is több alkalommal kért eredményt.

Kép: Napi.hu