Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ismét sztrájkhelyzet alakulhat ki az Audi győri üzemében: a dolgozók péntekig próbálnak megállapodni a céggel, hogy az idei prémiumokat a már megemelt bérek alapján fizessék, ne pedig még a tavalyi alacsonyabb fizetések alapján. A gyárban január végén csaknem egyhetes, sikeres sztrájkot levezénylő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) szerint ugyanis a cégvezetés egyoldalúan változtatta meg a prémium kiszámításának módját. A trükkös számítással az érdekképviselet szerint nettó 60-65 ezer forintot húzna ki a dolgozók zsebéből - foglalja össze a helyzetet a lap.

A decemberi fizetések alapján számolva a munkáltató több mint 3 millió euróval kevesebbet kell, hogy kifizessen a dolgozóknak, mintha a januári 18 százalékos fizetésemelés utáni összeggel kalkulálná a prémiumot - mondta Csalogány György, az AHFSZ elnök-helyettese az újságnak, aki szerint ezt csak a szakszervezettel közösen dönthette volna el az Audi. Az AHSZF ezért múlt héten kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a kérdésben, a vezetőséggel pénteken ülnek le tárgyalni. Ha nem sikerül megállapodni, bírósághoz fordulnak, a bizalmi testület pedig dönt a további lépésekről, ami akár a munkabeszüntetés is lehet.

A lap felidézi, hogy a KSH eközben egy friss kiadványában arra mutatott rá, hogy a dolgozók sztrájkhajlandósága az utóbbi 4-5 évben egyre növekszik. Ennek alapja pedig az, hogy a munkaerőhiány miatt nagyobb nyomást tudnak gyakorolni a vállalatokra és a munkáltatókra.