Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az engedély elengedhetetlen előfeltétele annak, hogy a rövidesen, várhatóan augusztus végén üzembe álló első magyarországi nagy teljesítményű, energiaszabályozási célra épített akkumulátoros tároló megkezdhesse kereskedelmi működését. Jelenleg a magyar villamosenergia-rendszer egyensúlyát szinte kizárólag gázturbinás erőművekkel tartják fönn. A kiegyensúlyozás szerepe a megújuló energiaforrások terjedésével egyre fontosabb lesz, hiszen azok termelése nem a felhasználói igények, hanem az időjárás függvénye - írta a cégcsoport közleményében .

Az ENTÁR-1 akkumulátoros villamosenergia-tároló megnevezésű létesítmény 10 MW beépített névleges teljesítőképességű, beépített névleges tárolókapacitása 6,095 MWh. A létesítmény a soroksári alállomáson (Budapest XXIII., Ócsai út) valósul meg. Az üzembe helyezés várhatóan augusztus végéig megtörténik, a kereskedelmi üzem tervezett kezdete idén október.

"Nagyon büszke vagyok, hogy mi lehetünk az első vállalat, aki Magyarországon ilyen engedélyt tudott szerezni! A jelentős beruházási összegből épített akkumulátoros tároló fontos szerepet fog játszani az energiaszabályozásban, illetve egyre több területen kerül majd hasonló energiatároló alkalmazásra a jövőben. Az Elmű-Émász csoport célja, hogy ezen a területen is piacvezető legyen, innovációs megoldásainkat ügyfeleink is élvezhessék mielőbb" - közölte Koncz László kereskedelmi igazgatósági tag. (Így állnak a megújulók itthon - ezt a cikket olvasta?)