Az új, magyar filmes finanszírozási struktúra áttekinthető, a pénzek nyomon követhetők lesznek. A filmipari átalakítás célja, hogy a magyar filmek nézői visszatérjenek a mozikba nemcsak itthon, hanem külföldön is - jelentette be Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján.

Egy filmes alapban lesz minden

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetésével az állam új, központi filmelosztó szervezetet hoz létre. A Magyar Nemzeti Filmalap (MNFA) Közhasznú Zrt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fogja létrehozni - mondta Havas Ágnes kormánybiztosi tanácsadó. Az új cég fogja össze a szakmát, a forgatásokat, a forgatókönyv-fejlesztést, a támogatásokat és a filmes szakemberek képzését is. A MNFA-hoz tartoznak a mozibemutatásra szánt műfajok: a nagyjátékfilmek, a koprodukciós filmek, az egész estés animációs és dokumentumfilmek, az első és kísérleti filmek.

A Filmalap feladata lesz a filmek nemzetközi értékesítése és a nemzetközi filmes támogatások kezelése (a Filmalap égisze alatt működik tovább a Media Desk és az Eurimages iroda, illetve a magyar filmek fesztiváloztatásának szervezése is ide kerül). Az MNFA képviselői jelen lesznek a film elkészítésénél, a forgatókönyv fejlesztésétől a gyártásig, és a könyvelést is felügyelni fogják.

Ötfős grémium dönt a támogatásról - az alap is részesül a bevételből

A filmek támogatásáról az MNFA öt fős grémiuma dönt a forgatókönyvek alapján. A forgatókönyvekre kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni - mondta Vajna. A filmek készítésére projektcégeket kell létrehozni a magyar filmeseknek is, ahogy ez Nyugat-Európában és Amerikában szokás. Így látni lehet, hogy mennyi pénz kerül a filmbe, mire, mennyit költenek.

A tervek szerint a Filmalap kétfajta támogatást osztana: lesz egy alaptámogatás, ami legfeljebb 150 millió forintig vagy a büdzsé 50 százalékáig terjedhet - közölte Radnai Károly adószakértő. A kiemelt támogatás akár a teljes büdzsé 90 százaléka is lehet - ám ebben az esetben a többlettámogatást a bevétel arányában vissza kell fizetnie a produkciónak, úgy, hogy a Filmalap részesül majd a bevételekből. Ebben az esetben a Filmalapnak beleszólása lesz a film készítésébe és forgalmazásába is.

Idén három-négy filmre költenek el kétmilliárdot

Az MNFA idén várhatóan 3-4 filmet támogat, a keret kétmilliárd forint. 2012-tól pedig évi 8-10-et terveznek a rendelkezésre álló költségvetési forrásoktól függően. A tévés bemutatásra készülő filmek (dokumetumfilm, sorozat, tudományos ismeretterjesztő és rövid animációs filmek) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) tartoznak, illetve e szervezet dönt majd a támogatásukról - a keret erre 725 millió forint. A tévéfilmek támogatásáról egyeztetés kezdődött az MNFA és a MTVA között - mondta Havas.

A közvetett, azaz adókedvezmény formájában nyújtott (20 százalékos) filmes támogatásokat nem érintik az átalakítások, azok változatlan formában igényelhetők - mondta Radnai. (Nem kell az Európai Bizottság jóváhagyása, mivel az átalakítás nem érinti az erről szóló uniós határozatot, az állami támogatási keretösszegek nem változnak és a feltételként szabott kulturális teszten való megfelelés megmarad.)

A pályáztatásnál "egy ablakos" ügyintézést ígérnek, azonos műfajú alkotások támogatására egy intézményhez kell pályázatot benyújtani. Újdonság lesz, hogy folyamatosan lehet pályázni, a pályáztatásnak nem lesz díja.

A Mafilm visszakerül állami tulajdonba

A Filmalap létrehozásának második fázisában az eddig az MMKA-nál lévő, valamint a nemzeti vagyonkezelőnél lévő filmes vagyon is átkerül az új társasághoz: a Mafilm filmgyár, a Mafilm Audio, a Filmlabor, a forgalmazó Mokép és ezek nagyértékű ingatlanai, valamint a Nemzeti Filmarchívum kezelésében lévő filmjogok. A Hunnia, Dialóg, Objektív és Budapest filmstúdiókat pedig megszüntetik.