Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MFB Zrt. október 7-én kötött részvény adásvételi szerződést az MMBF Földgáztároló Zrt. részvényei 51 százalékának megvásárlására. Bár a tranzakció révén a magyar állam az E-On után a Mol Nyrt. földgáztárolóját is megszerzi, a versenytörvény speciális szabályokat tartalmaz a többségi állami tulajdonú vállalatok függetlenségével kapcsolatban. Eszerint függetlennek kell tekinteni azokat az állami vagy helyi önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozásokat, amelyek piaci magatartásuk meghatározásában önálló döntési joggal rendelkeznek.

A GVH gyakorlata szerint, ha az üzleti terv elfogadásához az állam többségi tulajdonosi jogai gyakorlójának jóváhagyása szükséges, akkor az adott vállalkozásnak nincs önálló döntési joga. A hivatal több 2012-es határozatában arra a megállapításra jutott, hogy a többségi állami tulajdonban lévő MFB-nél a miniszter irányítási joga korlátozott, mert az üzleti tervek jóváhagyása (mint az önálló döntési jog legfőbb tartalma) a bank hatáskörébe tartozik.

Az MFB önálló döntési jogán alapuló függetlensége azt is jelenti, hogy az összes többi többségi állami tulajdonban lévő vállalkozástól (és az azok által irányított vállalkozástól is) függetlennek minősül. Így az MVM Zrt. irányítása került korábbi E-On-tárolók és az MFB által most megszerzett volt Mol-tároló versenyjogi értelemben két egymástól független vállalkozás irányítása alatt áll, így ilyen értelemben versenyaggályokat sem vethet fel, hiszen ebből következően az MVM és az MFB nem hangolhatja össze a tárolóival kapcsolatos versenypiaci magatartásait.

A GVH azt is megállapította, hogy az MFB-csoportba tartozó MFB Invest Zrt. és az MVM Zrt. közös irányítása alá tartózó szlovák-magyar gázvezetéket építő MGT kapcsán sem merülnek versenyaggályok, mert az Európai Bizottság döntése alapján a gázvezeték üzemeltetésének majdani jogát át kell adnia más (független) vállalkozásnak.