Érdemes tudni arról, hogy amikor készpénzt váltunk, valutaárfolyamot használunk, amikor pedig kártyával vásárolunk, akkor bankunk az összeget devizaárfolyamon váltja át. Az eurózónán belül a kártyás vásárlás egy váltással történik, ugyanakkor ha nem eurót vagy dollárt használó országban fizetünk, akkor a nemzetközi kártyatársaságok (Visa, Mastercard) saját árfolyamán először euróra vagy dollárra történik a konvertálás. A magyar bank ezt az ellenértéket számolja át nekünk saját devizavételi árfolyamán.

Az elmúlt hónapokban a kártyás vásárlásoknál, sőt már a pénzpontokon, az atm-készülékeknél is egyre többször lehet találkozni azzal a lehetőséggel, hogy a külföldi tranzakciót forintban számolják el - írta a napilap.

Ilyenkor a terminál felajánlja a helyi pénzben vagy a forintban való fizetés lehetőségét. E szolgáltatás a Dynamic Currency Conversion (DCC), amely azonban csak első ránézésre mentesíti az ügyfelet a váltás költségeitől. A DCC-szolgáltatásban ugyanis nem a kártyatársaság és/vagy a kártyatulajdonos bankja határozza meg a váltás árfolyamát, hanem a kártyaelfogadást szolgáltató bank.

Márpedig az ilyenkor használt váltási árfolyam sok esetben olyan rossz, hogy a hírek szerint az Európai Bizottság szabályozást készít elő, hogy kordában tartsa a DCC-árfolyamokat. Egyelőre tehát az látszik a legjárhatóbb útnak, ha a külföldi kártyás vásárlásnál mindenki az adott ország pénznemét választja fizetésre - szól a jó tanács.

Fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel