Az MNB adatai szerint a lakosság által felvett fogyasztási, lakáscélú és egyéb hitelek összege 2019. december végéig több mint 780 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as értéket, ami 48 százalékos növekedést jelent. Ez elsősorban a babaváró hitel indulásának köszönhető, az eredményhez azonban a személyi kölcsönök és lakáshitelek népszerűsége is hozzátett.

Nagyobb hitelösszeg, hosszabb időre

A magyarok hiteléhsége a Bank360.hu oldalán elvégzett kalkulációkon is megmutatkozik - derül ki a szakportál friss elemzéséből. A látogatók havonta több tízezer összehasonlítást végeznek a kalkulátorokkal, legtöbben a kedvező személyi kölcsönök iránt érdeklődnek - mondta Veres Patrik, a pénzügyi portál szakértője. Az átlagos hitelösszeg és a futamidő is nőtt a kalkulációknál: 2018-ban az átlagos kalkulált hitelösszeg 1,96 millió forint volt, 2019-ben pedig már 2,12 millió forint. Az átlagos futamidő pedig 57 hónapról 59-re emelkedett.

A látogatók átlagosan 12,27 millió forintos lakáshitel összeggel kalkuláltak - ugyanez a szám 2018-ban még csak 10,84 millió forint volt. Az emelkedő hitelösszeg ellenére az átlagos futamidő alig változott (202 hónapról 201-re csökkent). A legalacsonyabb havi jövedelem, amellyel a látogatók lakáshitelt kerestek, 80 ezer forint, a legmagasabb pedig 1 millió forint volt. A kalkulációk 23 százalékánál ötéves vagy annál hosszabb kamatperiódussal számolnak a látogatók.

Fölényben a fővárosiak

A Bank360.hu adatai is azt támasztják alá, hogy nem a hitelfelvevők száma nőtt számottevően tavaly, hanem az átlagosan igényelt hitelösszegek emelkedtek.

A babaváró hitelnél a látogatók többsége a 10 millió forintos maximum felvehető összegre kalkulált, az átlag 9,4 millió forintos hitelösszeg és 18,83 éves futamidő volt. A hitelfajta népszerűsége csökkent: az indulás hónapjában a kalkulációk fele a babaváró hitellel kapcsolatos volt, decemberre viszont ez az arány 37 százalékra csökkent.

A hitelt kalkuláló látogatók nagy része Budapestről kerül ki, arányuk 2018-ról 2019-re még nőtt is. Annak ellenére, hogy a lakosság körülbelül 20 százaléka él a fővárosban, 2019-ben a személyi kölcsön iránt érdeklődők 44 százaléka került ki onnan.

A kalkulációk száma jelentősen nőtt az előző évben, a kedvező személyi kölcsönökre közel kétszer annyian voltak kíváncsiak, mint 2018-ban - de a többi pénzügyi terméknél is növekvő érdeklődés tapasztalható. Ez azt jelenti, hogy egyre többen tudatosak a pénzügyeikben és hasonlítják össze a banki termékeket, mielőtt meghozzák a nagyobb döntéseket, mint a hiteligénylés vagy a bankszámlaváltás - véli a Bank360.hu szakértője.