A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexének (BMI) júliusi végleges értéke 55,1 pont lett, megegyezik az előzetes adattal és az elemzői várakozásokkal. Júniusban 54,9 pontra rúgott az index, ami 18 hónapja a legalacsonyabb érték volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Június után júliusban is Hollandia teljesített a legjobban 58,0 pontos feldolgozóipari BMI-vel, azonban ez is 14 havi mélypontot jelent. A második helyezett Németország BMI-je 56,9 pont lett, gyengébb az 57,3 pontos előzetes értéknél. Az osztrák BMI 56,8 pontra, 2 havi csúcsra nőtt, Írország viszont 56,3 ponttal kéthavi mélypontra csúszott. Görögország BMI-je 53,5 ponton stagnált, Franciaországé 53,3 ponton, kéthavi csúcson állt, míg Spanyolországé 52,9 ponton 11 havi, Olaszországé pedig 51,5 ponttal 21 havi mélypontra került.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza az elemzés megállapításait kommentálva rámutatott, hogy a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index kis mértékű javulása nem ad okot üdvrivalgásra, mivel a júliusi 55,1 pont az utóbbi másfél év második leggyengébb adata. Az okokat az export alakulásában kell keresni, az év eleje óta minden euróövezeti tagállamban drámai mértékben romlott a trend, júliusban Ausztriában és Franciaországban már egyenesen csökkent a kivitel.

A felmérésre adott válaszok azt mutatják, hogy a lassulás valószínűleg a kereskedelmi háborúk, a vámok és az emelkedő árak miatti aggodalmakra, csakúgy mint a gazdasági kilátásokat övező általános bizonytalanságra vezethető vissza. Az üzleti kilátásokkal kapcsolatos várakozások az utóbbi két év egyik legalacsonyabb szintjére csökkentek.

Itthon alig változott a BMI-index a szerdán közölt adatok szerint.

A fotó forrása: Pixabay.