Tavaly decemberben írt alá adásvételi szerződést az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val. A tranzakció a hatósági jóváhagyások után, előreláthatólag 2017 elején zárulhat.

A nemzeti közműszolgáltató részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, ez utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett. A két nemzeti tulajdonú vállalat együttműködése és tulajdonosi összefonódása révén válik lehetővé a DÉMÁSZ megvásárlása - olvasható a bejelentésben.

Az MVM Csoport ezzel a tranzakcióval a nemzeti közműszolgáltatón keresztül aktívabb részesévé válhat a fogyasztók közvetlen ellátásának, az ENKSZ pedig a tulajdonosok stratégiai céljait szem előtt tartva kialakítja és működteti a hosszú távon fenntartható nemzeti közműszolgáltatási rendszert.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is önállóan gazdálkodó és piaci jelenléttel bíró társaságként működik a magyar energiapiacon.

A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából. Az ENKSZ hatékonyan segítheti a kormányzati célkitűzés megvalósítását, hogy a hazai ellátásbiztonság további erősítése mellett fenntarthatóvá váljanak a rezsicsökkentés eredményei a földgáz, a villamos energia, és a jövőben akár egyéb közműszolgáltatási területeken is - fogalmaznak a közleményben.