Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szolnoki gyárat korábban működtető Tiszamenti Vegyiműveket (TVM) 1997-ben a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. privatizálta, majd 2004-ben beolvadással megszűnt, azóta Bige Holding Kft.-ként működik tovább.

A mostani jogi procedúra a gyár körül néhány hete kezdődött, a Bige László miliárdos nagyvállalkozó érdekeltségi körébe tartozó szolnoki vegyi üzem ügyében, miután a katasztrófavédelem felfüggesztette a gyár működését, hiányosságokra hivatkozva. A hatóság szerint szakemberei ismételten hiányosságokat tártak fel az üzemben, emiatt ott a biztonságos működés feltételei nem adottak. Emiatt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági jogkörében eljárva tiltotta meg az üzem működését. A katasztrófavédelem akkori, a gyár működésének felfüggesztésére irányuló határozata alapján a szolnoki üzem akár 90 napig is zárva maradhatott volna.

A szolnoki üzem tehát újraindul, és működni fog a továbbiakban is, a jogvédelem ugyanis ezt biztosítja. Más kérdés, hogy a bíróság számára a határozat meghozatalára a 15 napos határidő július 9-én járt volna le, ugyanis az óra csak június 24-én kezdett el "ketyegni", mivel az azonnali jogvédelemre irányuló kérelem ekkor érkezett be a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, bár a kereseti kérelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz elektronikus úton már ezt megelőzően, június 12-én eljuttatták.

Bige László - aki a 2019-es becslés szerint 170 milliárd forint vagyonnal az ötödik leggazdagabb magyar - nemcsak a szolnoki üzem, hanem a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa is. A nagyvállalkozó a szolnoki üzem működésének felfüggesztése mögött egy nyilatkozatában "oligarchikus maffiatámadást" sejtett.